Почела је Цветна недеља, славимо два велика празника, ево који су обичаји

Почела је Цветна недеља, славимо два велика празника, ево који су обичаји

Православни хришћани који посте велики Васкршњи пост улазе у шесту недељу која се назива Цветном недељом или седмицом. Цветна недеља добила је назив по празнику Цвети, којим се завршава шеста недеља Ускршњег поста
Према предању, када је Исус ушао у Јерусалим, верници су пред њега бацали палмнине гане и најлчепше цвеће, па је зато ова недеља Цветна. Она означава период када се природа буди, све почиње да буја и цвета.

У Цветној недељи падају празници Лазарева субота и Цвети.

Лазарева субота

У суботу у Цветној недељи славимо лазареву суботу, као успомену на Лазара кога је Исус васкрсао итз мртвих.

Слави се као победа живота над смрћу, а као симбол тога држи се Врбица, то јест носе се у процесији озеленеле гранчице врбе у цркву на освећење, а сутрадан се деле верницима у цркви.

Тада се у цркву носе врбове гранчице које се освештају, а затим се сутрадан, на празник Цвети, деле верницима како би исплели венчиће.

Цвети

Црква прославља Цвети у знак сећања на улазак Христов у Јерусалим, када су Христа јашућег на магарцу дочекивали с великом радошћу, бацајући испред њега палмове гранчице, као и цвеће, по чему је овај празник и добио назив Цвети.

Читава недеља пред овај празник има назив Цветна недеља, што значи да је у тој недељи значајну улогу имало цвеће, раст биљака, то јест бујање читаве природе.

Обичаји

Ове недеље крече се воћке, насађују квочке, али ништа што цвета не треба сејати, јер ће у том случају сав цвет сметнути и неће бити плода.

Током Цветне седмице, а нарочито у недељу, на празник Цвети, постоји обичај да се од цвећа и врбових гранчица плету венчићи које стављамо на главе или чувамо у дому како би смо привукли напредак и здравље.

Обичај налаже да сви ове седмице „завире у своје срце“, да се покају и припреме за велики празник који предстоји, јер само они „чистог срца“ могу да схвате суштину Христовог васкрснућа. Ова седмица треба да буде припрема за следећу Страсну седмицу, када посте чак и они који нису толико ревносни верници, зарад свог и здравља своје породице.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс

KOMENTARI