У основним и средњим школама у Србији почела је нова школска година, а први пут у ђачке клупе село је око 66.000 првака.

Министар просвете Младен Шарчевић, који је јутрос посетио новоизграђену основу школу у Лештанима „Никола Тесла“, честитао је ђацима полазак у школу, нарочито првацима и предшколцима, јер је то за њих, како је рекао, велики корак.

„Свима желим успех срећан почетак нетипичне, али надам се успешне, школске године“, рекао је министар.

Навео је да од јутрос није добио ниједан извештај да у некој школи у Србији нешто не функционише.

Школе су добиле препоруку да се не организују ђачка путовања у првом полугодишту.

Проблем у школама са великим бројем ученика представља организовање продуженог боравка те ће, према речима министра, морати да се изнађу боља решења.

Што се тиче одржавања хигијене у школама, Шарчевић је навео да има довољно средстава за дезинфекцију, да ће школе детаљно да се чисте ујутро и увече, а да ће између смена бити обавезно проветравање, дезинфекција клупа, као да ће бити појачана хигијена фискултурних сала.

Док је лепо време савет учитељима и наставницима је, кад год то могу, часове реализују у природи и школском дворишту.

Уколико се појави у школи дете који има симптоме ковид 19 инфекције, министар каже да свака школа мора да има простор за изолацију.

„Став лекара је да је маска, ако је сви носе, добро штити. Није предвиђена тврда изолација. Мислим да су довољни елиса тестови“, навео је министар.

У српским школама на Косову и Метохији онлајн настава

Начелница школске управе Министарства просвете Србије за Косово и Метохију Јасмина Дедић изјавила је да ће школе на Косову и Метохији које раде по наставном плану и програму Министарства просвете Србије почети данас са онлајн наставом.

Дедић је за Косово Онлајн рекла да је препорука ресорног министарства да школе на КиМ због лоше епидемиолошке ситуације почну од данас са онлајн наставом.

„Свакодневно ћемо пратити стање на терену и у складу са тим прећи на редовну наставу“, додала је Дедић.

У школама на Косову и Метохији, које су под надлежношћу министарства образовања у Приштини, почетак школске године је, због ситуације са корона вирусом, померен за две недеље – на 14. септембар.

TопПрес/ Извор: Танјуг