Почела обнова пруге Крагујевац-Лапово

Почела обнова пруге Крагујевац-Лапово

„Инфраструктура железнице Србије“ саопштила је данас да је у железничкој станици Крагујевац започела реконструкцију пруге Крагујевац-Лапово, у дужини од 31 километар, а након тога радиће и деоницу од Крагујевца до Краљева.

Планирано је да радови на прузи Крагујевац-Лапово буду завршени у новембру 2019. године, а да комплетна деоница од Краљева до Лапова буде завршена до септембра 2020. године.

Вредност радова на деоници Крагујевац-Лапово износиће нешто више од милијарду динара.

„Инфраструктура железнице Србије“ реконструкцију ове пруге финансираће сопственим средствима и на тај начин наставити прошле године започет пројекат обнове регионалних пруга у Србији.

Биће ово прва реконструкција пруге Крагујевац-Лапово, након скоро пола века.

Због вишедеценијских неулагања у ову пругу, брзина возова сада је свега 40 километара на сат, а на већем броју деоница брзине су смањене на 10-30 километара на сат.

Када реконструкција пруге буде завршена, возови ће саобраћати пројектованом брзином између 70 и 100 километара на сат.

Пруга од Лапова до Крагујевца изграђена је 1887. године, а од Крагујевца до Краљева 1929. године. Нове шине на овој прузи постављене су између 1962. и 1964. године, а последњи пут реконструкција ове пруге урађена је од 1968. до 1970. године, када је она оспособљена за пројектоване брзине између 60 и 100 км/сат.

Железничка станица Крагујевац, примера ради, обновљена је пре пуних 40 година.

Са пругом Лапово-Краљево су, индустријским колосецима, повезани значајни привредни капацитети, тако на пример у Крагујевцу – ФЦА фабрика аутомобила, Енергетика, ТРЗ Крагујевац, са Баточином – Теко Мининг каменолом, са Краљевом – Магнохром, ФВК, Стилимпекс, а са станицама Губеревац и Витановац објекти Војске Србије.

Пруга Лапово-Краљево једна је од шест регионалних пруга, укупне дужине 318 километара, које ће „Инфраструктура железница Србије“ обновити у 2019. години.

„Инфраструктура железнице Србије“ направила је трогодишњи план ревитализације свих регионалних пруга у земљи, који је почео да се реализује прошле године обновом око 280 километара пруга, наводи се у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI