Почела је данас пријава у нови електронски регистар пољопривредних газдинстава (eRPG), а за два месеца eID број је преузело 236.000 пољопривредних газдинстава, рекла је министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

Министарка је рекла Танјугу да ће нови систем, пре свега, уштедети време, а да ће пољопривредници од данас по први пут моћи да провере стање свог газдинства на компијутеру или телефону.

Како каже, када дође јавни позив за субвенције сви морају бити регистровани како би се пријавили за субвенцију.

„Прве кораке за увођење система еАграр смо почели 16. јануара, а сада смо у финалној фази регистрације eRPG-а, који пољопривредници треба да потврде у овом тренутку. Углавном су сви пољопривредници регистровани и постоје у бази, а од данас па надаље могу да изврше пријаву на еАграру“, рекла је Танасковићева.

За два месеца eID број је узело 236.000 пољопривредних газдинстава, додала је она.

„Што се тиче тестног периода који је кренуо од 16. марта, током последња три дана ми смо регистровали укупно 12.400 газдинства, односно, обновили смо или потврдили њихово стање“, рекла је Танасковићева.

Када прође први круг пријаве, сигурна сам, каже министарка, пољопривредници ће схватити колико су до сада времена трошили обилазећи шалтере и узимајући разне папире како би поднели захтев за субвенцију.

„Администрацији ће помоћи овај сервис како би била ефикаснија и бржа. Идеја је да сваку субвенцију након што објавимо јавни позив и затворимо га, у року од месец и по дана исплатимо“, каже министарка.

Танасковићева апелује да све што није тачно, а стоји у регистрима, већ данас пољопривредници исправе, било да се ради о парцелама или о регистру животиња.

„Када причамо о регистру животиња који се води код Управе за ветерину, пољопривредници морају да имају убачен и број пољопривредног газдинства, поред броја који иначе стоји у регистру. Сваки наредни пут, они ће погледати своје стање и само ће једним кликом поднети захтев“, каже Танасковићева.

Танасковић: Држава издвојила 60 милијарди за повећање субвенција у пољопривреди

 Министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је данас да је држава издвојила скоро 60 милијарди динара за повећање субвенција пољопривредницима у скаду са измењеном Уредбом о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју за 2023. годину.

„Уредбом Владе од 16. марта субвенције за млеко ће се повећати са 10 на 15 динара, по грлу са 25.000 на 30.000 динара, а за куповину стеоне јунице 170.000 динара“, рекла је Танасковић за Танјуг.

Како каже, уколико се пољопривредници одлуче да оставе женско теле онда добијају четири пута по 25.000 динара квартално две године.

Када се говори о свињогојству министарка каже у повећали износ по грлу за 15.000 на 18.000 динара, а за назимице са 18.000 на 22.000 динара.

Што се тиче субвенција по хектару, она је 6.000 динара плус 3.000 динара за гориво, каже Танасковић.

Она је рекла да је установљено да има вишка млека у праху на залихама и то оног тренутка када је премијерка сазвала састанак коме су присутвовали примарни произвођачи, прерађивачи и представници трговинских ланаца.

„Дошли смо до закључка да су кондитори на нашем тржишту велики потрошачи млека у праху, те смо субвенционисали куповину млека у праху наших пољопривредних произвођача“, каже Танасковић.

Идеја је да не дође до обарања цене, а да се млеко преради и прода кондиторима, каже министарка, и додаје да према проценама вишка млека у праху на залихама има између 15 и 20 милиона литара.

Влада Србије донела је уредбу којом је утврђена интервентна мера подршке произвођачима кондиторских производа за откуп млека у праху домаћег порекла од 710 динара по килограму док укупна вредност државне подршке износи 500 милиона динара.

У документу објављеном у Службеном гласнику наведено је да се мера утврђује ради ефикасног и правовременог спречавања, односно отклањања тржишних поремећаја проузрокованих догађајима и околностима који су довели, односно прете да доведу до поремећаја на тржишту.

ТопПрес/ Извор: Танјуг