Смедеревска Паланка – Реконструкција Опште болнице “Стефани Високи “ у Смедеревској Паланци почела је данас, а вредност радова је више од три милијарде динара.

Новац је обезбедила Влада Србије преко Канцеларије за јавна улагања, а рок за завршетак радова је три године.

Министар здравља Златибор Лончар каже да је ово велики дан за Смедеревску Паланку и подсећа да је у последње три године у Општој болници “Стефан Високи“ запослено више од 160 здравствених радника, од тога 79 на неодређено, као и да је одобрено 27 специјализација.

“Одобрили смо у последње три године више спацијализација него што је одобрено за претходних 14 година“, рекао је министар и подсетио да су због недостатка кадрова у тој болници радили здравствени радници који су стекли услов за пензију.

Нагласио је да ће држава наставити да улаже у здравство и да ће се наставити са политиком запошљавања младих лекара.

“Омогућићемо ваше усавршавање и едукацију“, рекао је Лончар и додао да се током епидемије показало да држава није погрешила што је претходних година улагала у здравствени систем.

Држава је, како каже, у последњем периоду издвојила 108 милиона динара за опрему која се већ користи – рендген апарата, стерилизаторе, оперативне столове…

Реконструкција болнице ће имати три фазе, а прва подразумева замену крова, комплетне столарије, фасаде и обнову пријемног дела зграде.

Друга и трећа фаза подразумевају изградњу и опрему потпуно новог блока укупне површине више од 8.500 квадратних метара.

Директор Опште болнице “Стефан Високи“ Никола Ристић каже да је идеја о реконструкцији те установе настала пре више од четири године и да се у згради која је подигнута 1948. године, како је навео, нагомилало много проблема.

“Ништа се не би десило да нисмо имали подршку председника државе, Владе Србије, Министарства здравља. Пројекат је завршен и радови данас почињу“, рекао је Ристић.

Он је додао да ће у кругу болнице бити изграђен и хелиодром који ће, осим Смедеревске Паланке, користити и Велика Плана.

Председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен каже да је та општина три године била једна од најзадуженијх у Србији и да је више од 20 година била заборављена од свих што се тиче инфраструктурних радова.

“За кратко време успели смо да се вратимо на мапу индустријских градова, где смо некада и припадали.Били смо препознатљиви по ‘Гоши’, сада се надамо да ће нас препознавати по аутомобилској индустрији“, рекао је Вучен.

Он је нагласио да ће компанија кјунгшин кејбл уложити више од 25 милиона евра и да ће у њој радити више од 700 радника.

Када се заврши реконструкција болнице, како је рекао, то ће бити један од најмодернијих медицинских центара у том делу Србије.

“Срећан сам што видим много младих међу здравственим радницима који ће овде заснивати породице и остати у Смедеревској Паланци“, рекао је Вучен.

Представници корејске компаније “Кјунгшин кејлб“ уручили су данас вредну донацију паланачкој болници од 10 монитора и ЦТГ апарата.

Генерални директор компаније „Кјунгшин кејбл“ Сео Јае Кеун рекао је да ће та компанија почети да послује наредне године и да се донира медицинска опрема уз помоћ њихове централе у Јужној Кореји.

“Донација није велика, али желимо да помогнемо нашим пријатељима у Смедеревској Паланци“ рекао је Кеун.

У Смедеревској Паланци се гради фабрика ауто делова, огранак корејске компаније „Кјунгсин кејбл“ која ће запошљавати 1.000 радника.

ТопПрес/ Извор: Танјуг