Крагујевац –  У циљу превенције рака грлића материце, а у складу са Националном стратегијом и Уредбом министарства здравља, планирано је отварање 15 Регионалних цитолабораторија у Србији.

Дом здравља Крагујевац међу првима је, после Дома здравља у Нишу, данас отворио Регионалну цитолошку лабораторију, у којој ће се обављати цитолошка дијагностика за организовани скрининг рака грлића материце, за циљну популацију жена из 14 градова и општина шумадијског и поморавског округа.

Свечаном обележавању почетка рада, поред директора и представника здравствених установа Шумадије и Поморавља, присуствовала је директорка Института за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут, др Верица Јовановић.

Како је истакла, отварањем регионалних цитолабораторија појачавају се капацитети система здравствене заштите за спровођење организованог скрининга рака грлића материце.

Од почетка јануара, према препорукама Светске здравствене организације и Европске асоцијације за контролу рака, у свим земљама се посебно промовишу активности за рано откривање рака грлића материце, па тако и у Србији. Отварањем ове Регионалне цитолабораторије, ми ћемо на територији шумадијског и поморавског округа да интензивирамо спровођење организованог скрининга“, рекла је Јовановић.

У нашој земљи годишње, како је навела, у просеку више од 400 жена изгуби живот, а више од једне жене умре управо од рака грлића материце.

„Када се дијагностикује на време, смртни исход због ове болести се може спречити. Више од 50.000 жена из ова два округа годишње ће бити обухваћено скринингом. У великом замаху је и вакцинација ХПВ вакцином против хуманог папилома вируса. Вакцинација деце узраста од 9 до 19 година, а најбоље да то буде у 7. разреду, дуготрајна је инвестиција за здравље наше нације“, поручила је директорка Инситута за јавно здравље Србије.

Јовановић је додала да уз велику подршку Владе Србије и Министарства здравља, сви здравствени радници у Србији као и локалне самоуправе, учествују у промовисању раног скрининга за откривање рака грлића материце.

Директор Дома здравља Крагујевац Василије Антић истакао је да ће отварање Регионалне цитолошке лабораторије у том граду много значити женама са територије шумадијског и поморавског округа.

Гинеколози из 14 домова здравља у ова два округа ће позвати жене од 25 до 60 година на превентивне прегледе, а плочице са узетим брисом биће послате у Регионалну цитолошку лабораторију која од сада постоји у оквиру Дома здравља Крагујевац.

Ми смо обучили осам цитоскринера који су добили сертификате и пет гинеколога који ће радити као супервизори. Значај је велики јер ћемо тако открити на време уколико има неких промен. а У Србији око 1.000 жена оболи од карцинома грлића материце, који је најчешћи код женске популације од осталих врста карцинома. Ми смо опремили ову нову цитолабораторију, увели смо информациони систем и спремили смо се то радимо на професионалном нивоу а на задовољство жена из ова два округа“, рекао је директор крагујевачког Дома здравља.

На обележавању почетка рада Регионалне цитолабораторије присутним директорима и представницима домова здравља из Шумадијског округа (Аранђеловац, Топола, Баточина, Лапово, Кнић, Рача) и Поморавског округа (Јагодина,Ћуприја, Параћин, Свилајнац, Деспотовац, Рековац) као и здравствених установа у Крагујевцу, предочене су активности које се спроводе за едукацију жена у њиховим срединама, како би их се што више одазвало скринингу у наредном периоду.

ТопПрес/ Извор: Танјуг