Пољопривредници од јуче могу да се пријаве за субвенције по хектару и за гориво, а како кажу у Министарству пољопривреде новац ће бити уплаћен седам дана од подношења захтева.

Држава ће исплатити 20 динара по литру, за 60 литара по хектару, а максимално до 20 хектара земљишта.

Опредељено је готово 10 милијарди динара за ове две мере за давање по хектару и за давање за гориво, што ће бити довољно за око милион и 850.000 хектара ораница, односно 450.000 регистрованих пољопривредних газдинстава.

„Од јутрос у свим филијалама Управе за трезор пољопривредни призвођачи могу да поднесу своје захтеве за давање по хектару и за давање за гориво и у року од седам дана од подношења захтева њима ће новац бити на рачуну“, каже за РТС министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

На питање да ли су те мере довољне, министар каже да је у пољопривреди увек свега мало, али да су то исте мере као претходне године.

Министар је додао да се нада да ће већ од јесени кроз измене законодавног система у области пољопривреде бити побољшања у овом сектору.

Каже да је веома важно да се дефинише ко је то пољопривредни произвођач, да ли је то неко ко од тога живи и да они имају већа права него лица која се тиме успут баве.

За ову недељу најављено је објављивање очекиваних цена за 20 најзначајнијих пољопривредних производа.

„Најважније је да истражимо како тржиште у овом тренутку реагује, тржиште је доста добро сада позиционирано из угла Србије за већину ратарских култура. До краја недеље ћемо изаћи са очекиваним ценама, али иду април и мај, никад не можете да знате са природом како ће ићи. Уколико ствари буду биле добре, не буде било неких екстрема у погледу падавина или екстремних суша, можемо да очекујемо сасвим добру годину“, рекао је Недимовић.

Позиву за субвенције за мале тракторе већ се одазвало 800 пољопривредника, али је велико интересовање и за велике машине.

„Позив за мале тракторе није завршен, траје до 31. маја, до сада има 800 апликација и ја очекујем да ћемо имати доста до 31. маја. Следеће недеље ћемо почети да исплаћујемо прве субвенције за тракторе“, рекао је Недимовић.

Што се тиче великих трактора, одобрили смо у програму „Србија 2020-2025“, 50 милиона евра за ову годину, додаје министар.

„Ја мислим да је то сасвим довољно да занављамо нашу механизацију и мислим да ћемо полако спуштати ту старост трактора која сада износи 19 година“, нагласио је министар.

Указао је и да су завршена сва решења за 2019. годину, и у наредних 15-20 дана свима ће бити новац на рачуну.

ТопПрес/ Извор: Танјуг