Фото: ПУ "Софија Ристић"

Почели су конкурси за пријаву деце у предшколске установе широм Србије за школску 2024/2025. годину, и то електронским путем на Порталу еУправа, изјавила је данас помоћница директора Канцеларије за IT и еУправу Биљана Марић.

„Услуга еВртић је тренутно доступна, своја врата за упис у предшколске установе отвориле су установе у Нишу, Сомбору, Врању, Бору, Зајечару и Ужицу, а у фебруару очекујемо да тај број буде 30 предшколских установа“, рекла је Марић за Танјуг.

Она је изјавила да је прошле године поднето 76.400 захтева, а укупно, од како је услуга покренута 2016. године – путем Портала еУправа поднето је 344.500 захтева.

„Услуга еВртић је доступна на Порталу еУправа свим регистрованим корисницима Портала за електронску идентификацију еИД, а родитељи могу користити услугу и пријавити дете у жељену предшколску установу док траје конкурс те предшколске установе“, рекла је Марић.

Она је изјавила да ће остале предшколске установе, од укупно 158 колико их има на територији Републике Србије, сукцесивно отварати своје конкурсе током марта и априла, о чему родитељи могу да се информишу на порталу еУправе и локалној самоуправи.

„Приликом коришћења услуге еВртић аутоматски се прибављају неопходни подаци из матичне књиге рођених, Централног регистра обавезног социјалног осигурања и евиденције пребивалишта, тако да родитељи не морају да достављају ниједан документ приликом уписа детета, нити да одлазе на било који шалтер“, рекла је Марић.

Она је подсетила родитеље да у својим локалним самоуправама прате када је конкурс за упис деце у вртиће у њиховом граду отворен, како би могли да поднесу захтев за упис детета у предшколску установу електронским путем.

Она је додала да је услуга еВртић намењена родитељима који су држављани Републике Србије, а поједине предшколске установе пружају ову услугу и у случају да је један од родитеља страни држављанин.

„За децу самохраних родитеља, децу жртава насиља у породици, децу са сметњама у психофизичком развоју или децу из породица које користе неки облик социјалне заштите, предшколска установа је у могућности да прихвати пријаву електронским путем, али је потребно да родитељи поднесу релевантну документацију, којом доказују наведени статус лично у предшколску установу“, објаснила је Марић.

На Порталу еУправа је још увек доступна услуга пријава деце у предшколске установе у Београду за прошлогодишњи конкурс (2023/2024), а о термину овогодишњег уписног рока родитељи ће бити накнадно обавештени, рекла је Марић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг