Почело онлајн пријављивање првака, термини од 1. априла

Почело онлајн пријављивање првака, термини од 1. априла

Пријављивање за упис ученика у први разред основне школе почело је данас на порталу еУправа, а родитељима будућих првака на располагању су термини за упис од 1. априла.

Онлајн систем за пријаву ђака у први разред ове године је унапређен тако да родитељи електронски прибављају и уверење о лекарском прегледу детета и потврду о завршеном предшколском образовању, а процедуру за упис у београдској основној школи „Иван Горан Ковачић“ представили су министар просвете Бранко Ружић и директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић.

Министар Ружић је подсетио да је прошле године уведен сервис еУпис који, како је истакао, у великој мери омогућава и олакшава родитељима упис првака у основну школу.

Како је навео, осим што штеде време и новац, захваљући дигитализацији родитељи више не морају да иду од шалтера до шалтера по извод из матичне књиге, потврду о пребивалишту или друга документа јер се сада, истакао је министар, све то повлачи електронским путем по службеној дужности.

“Ове године је тај процес унапређен јер се уверење о лекарском прегледу и потврда о завршеном предшколском образовању такође електронски прибављају, и то у великој мери олакшава родитељима и деци“, рекао је Ружић после презентације онлајн система за упис.

Министар је изразио задовољство што је презентација одржана у школи која је, подсетио је, добила Светосавску награду за заслуге у ефикасном и брзом увођењу наставе на даљину пре годину дана.

“У овој школи су наснимљени први часови који су помогли да се васпитно-образовни процес не прекине ни на један дан. Такође, ова школа учествује у великом броју пројеката од националног значаја, почев од инклузије, борбе против насиља, подршке надареној деци, и треба да буде репрезент нашег образовног система“, рекао је Ружић.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић је указао да родитељи будућих првака уз неколико кликова могу да закажу термин за упис, односно за тестирање деце и нагласио да им, осим личне карте, нису потребна друга документа нити папири.

Јовановић је навео да је та електронска услуга доступна на српском језику, као и на језицима националних мањина, а да родитељи могу да бирају термине од првог априла до краја маја.

“Посета овој школи има двоструку симболику, пре свега као најава великог броја електронских услуга које ћемо ове године пружити родитељима ученика и запосленима у просвети, али и зато што су овде настали први онлине часови захваљујући којима ђаци нису изгубили ниједан дан наставе током епидемије“, рекао је Јовановић.

За пријаву детета за упис у први разред родитељи приступају порталу еУправа, а уколико нису регистровани корисници, потребно је да отворе свој налог.

Након тога у одељку услуге бирају поље “образовање“ где се налази опција “закажите термин“ и бирају један од понуђених термина, а затим попуњавају обавезна поља уносећи личне податке о родитељу и детету.

Директор ОШ “Иван Горан Ковачић“ Миомир Драгаш изразио је задовољство што су Министарство просвете и Канцеларија за ИТ и еУправу одабрали ту школу да би презентовали једноставан начин на који родитељи могу да пријаве децу за упис у први разред.

“Надамо се да ће родитељима то много олакшати упис, а за школу је олакшица то што по пријави родитеља можемо да повучемо сва документа и што нема потребе да се на други начин уносе подаци“, рекао је Драгаш.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI