Полагање пробног завршног испита за ученике осмих разреда основних школа почело је данас. Осмаци су данас у 13 часова полагали пробни испит из математике, док ће сутра од 9 сати полагати тест из српског, односно, матерњег језика.

Комбиновани тест на програму је сутра од 11 часова и 30 минута. Тест се не оцењује, а траје два дана.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић каже да је све спремно за полагање пробног завршног испита.

„Пробни завршни испит треба да омогући ученицима да се упознају са процедурама испита и начином полагања. Ученици треба да раде задатке без тензије и без треме. Пробни завршни испит је провера тренутног знања, који треба да покаже колико су спремни и шта је још потребно да евентуално науче како би употпунили своје знање за завршни испит“, рекао је Ружић.

Пробни завршни испит одржаће се у школи, у групама не већим од 15 ученика, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Овај тест се не оцењује. Решавање тестова траје 120 минута.

На пробном завршном испиту ученици и запослени пролазе кроз утврђене процедуре испита – време доласка, потребан прибор, поступање и правила пре, у време и након завршеног испита, организацију простора и рада, улоге одељенског старешине, дежурних наставника, супервизора и друго.

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања припремио је испитна питања која су достављена школама преко надлежних школских управа.

Директор Завода, Бранислав Ранђеловић рекао је да су задаци у тестовима припремљени у потпуности и у складу са важећим предметним стандардима у нашем образовном систему, као и у складу са програмима и садржајима предмета који се тестирају.

Министар Ружић у суботу ће посетити Основну школу „Јосиф Панчић“ на Бановом брду и разговарати са ученицима који полажу пробни завршни испит.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ