Пријављивање за овогодишњи конкурс за упис деце у предшколске установе електронском путем почеле су на Порталу еУправа, а од укупно 158 предшколских установа у 24 јединице локалне самоуправе отворени су конкурси.

„Као и претходних година родитељи који желе да поднесу захтев за упис деце у предшколске установе то могу да учине путем услуге еВртић на порталу електронске Управе. Да би то учинили неопходно је да буде регистровани на портал еУправе и пријављени. Потребно је да користе пријаву најнижим нивоом поузданости, односно корисничким именом и пасвордом. Уколико поседују мобилну апликацију Consent ID или квалификовани електронски сертификат могу да користе, али није неопходно, рекла је Марић“, рекла је за Танјуг помоћник директора Канцеларије за ИТ и еУправу Биљана Марић.

Она је напоменула да је пријава једноставна, одвија се у неколико корака.

Од укупно 158 предшколских установа, односно градова или јединица локалне самоуправе на територији Републике Србије, који отварају своје конкурсе, тренутно је конкурс отворен у 24 предшколске установе, списак се може погледати на порталу еУправе. До краја фебруара биће отворен у још девет предшколских установа, а што се тиче Београда очекујемо да ће конкурс бити отворен у априлу месецу, рекла је Марић.

Приликом коришћења услуге еВртић, како је навела, аутоматски се прибављају неопходни подаци из матичне књиге рођених Централног регистра обавезног социјалног осигурања, тако да родитељи не морају да достављају та документ приликом уписа детета нити да одлазе ни на један шалтер.

„Услуга еВртић је намењена родитељима који су држављани Републике Србије, а поједине предшколске установе пружају ову услугу и у случају да је један од родитеља страни држављанин. За децу самохраних родитеља, децу жртава насиља у породици, децу са сметњама у психофизичком развоју или децу из породица које користе неки облик социјалне заштите предшколска установа је у могућности да прихвати пријаву електронским путем, али је потребно је да родитељи поднесу релевантну документацију којом доказује наведени статус лично у предшколску установу“, рекла је Марић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг