Млади од 16 до 29 година од данас до 31. маја могу да се на порталу Управе за трезор idp.trezor.gov.rs пријаве за 100 евра помоћи државе која ће бити исплаћена 1, 2. и 3. јуна.

Министар финансија Синша Мали раније је напоменуо да право на пријаву имају млади који се нису пријавили у првом кругу, а они који су се већ пријавили не морају то поново да чине.

Објасно је да се нови процес пријаве отвара за оне који су у међувремену напунили 16 година, или су на неки други начин стекли то право, односно уколико су прошлог пута имали право, али нису желели да га искористе.

Мали је навео да је у првом кругу исплате, по 100 евра добило 1.059.425 младих.

Министарство финансија саопштило је да је у пријави потребно да се наведе број личне карте, ЈМБГ и рачун у банци у којој желите да примите 100 евра.

Уколико особа нема рачун у банци, бира само назив банке, а Министарство ће у његово име отворити привремени рачун у тој банци, а новац ће моћи да подигне уз неки од личних докумената.

Планирамо раст од 3,7 одсто у другом кварталу

Министар финансија Синиша Мали оценио је данас за РТС да је ситуација у свету „далеко од добре“ али да Србија ипак бележи „здрав раст“ и да се у другом тромесечју планира раст бруто домаћег производа од 3,7 одсто, после раста од 4,3 одсто у прва три месеца ове године, а подсетио је и да је данас почела пријава за исплату 100 евра за младе.

Мали је рекао да, што се тиче хране, „имамо свега“, а када је реч о енергентима, да смо набавили сирову нафту и дизел, као и да следе „тешки преговори“ с Руском Федерацијом о снабдевању гасом.

„Желимо да заштитимо животни стандард грађана. Да ли ће бити лако? Не, али зато је веома важно да водимо рачуна о сваком динару“, рекао је Мали и подсетио да је цена горива на тржишту контролисана као и да се цена струје није променила за грађане.

Додао је да је задуженост Србије тренутно за 51,2 одсто БДП, као и да је буџетски дефицит тренутно мањи од планираних 82 милијарде динара, и да је тренутно на нивоу од 72 милијарде динара, док је инфлација у априлу била 9,6 одсто.

„Стопе раста (БДП) доводе до тога да имамо нижи дефицит и више прихода у буџету“, закључио је .

Нова фискализација иде добро,у једном дану било 10 милиона рачуна

Министар финансија Синиша Мали изјавио је јутрос да се добро реализује увођење новог система фискализације, који је почео да се примењује од 1. маја, саопштило је Министарство финансија.

„Сада на рачунима доминира QR код. Само у петак смо, за један дан имали 10 милиона издатих фискалних рачуна“, рекао је Мали гостујући у Дневнику РТС-а и додао је да је то најважнији алат у борби против сиве економије.

Истакао је да је суштина у томе да свако ко не узме фискални рачун, штети себи, јер део новца иде у буџет.

„Нама није стала ниједна инвестиција, градимо 10 ауто-путева и брзих саобраћајница, али ћемо видети за приоритете у будућности, а уз то држава испуњава све своје обавезе“ истакао је Мали.

Навео је да је у последњих 10 дана Пореска управа урадила 367 провера на терену и да ће се контроле наставити.

Према његовим речима, грађани треба да помогну на тај начин што ће да скенирају рачуне како би добили поруку да ли су они валидни или не.

Говорећи о решавању питања коришћења фискалних каса на пијацама, министар Мали је објаснио да се конструктивним разговором са пијачним продавцима покушава пронаћи решење које ће бити прихватљиво за све.

Навео је да су увођењем електронских фактура од 1. маја направљене огромне промене.

„Сада електронске фактуре користи око 10.500 корисника јавних средстава. Свима је једноставније, нема више папирних фактура, а до краја године и приватни сектор се пребацује на тај систем“, рекао је Мали.

Оценио је да држава жели ред, уређен систем, да се иде даље и да се направи атрактиван, транспарентан привредни систем, а то диже инвестициони рејтинг и чини привреду конкурентнијом.

ТопПрес/ Извор: Танјуг