arhivska fotografija, foto tanjugarhivska fotografija, foto tanjug

Уз интонирање државне химне и постројавање Гарде Војске Србије испред Дома Народне скупштине почелa је прва седница редовног пролећног заседања Скупштине Србије. Посланици су усвојили дневни ред заседања након скоро шест сати расправе.

На дневном реду седнице, која је почела постављањем посланичких питања, је више законских предлога, међу којима и Предлог закона о полицији и измене Закона о јавном реду и миру.

Пред посланицима ће бити Предлог закона о странцима, Предлог закона о азилу и привременој заштити, Предлог закона о граничној контроли, Предлог закона о евиденцијама и обради података у области унутрашњих послова, Предлог закона о националном ДНК регистру, као и Предлог закона о јединственом матичном броју грађана, које је поднела Влада Србије.

Народна скупштина разматраће и предлог допуна Закона о држављанству Републике Србије, као и Предлог закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима, које је поднела Влада.

Народни посланици разматраће потврђивање Споразума између Србије и Белгије о полицијској сарадњи, потврђиивање споразума између МУП-а Србије и Федералне службе обезбеђења Русије о сарадњи и заједничком деловању.

Расправљаће о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Словеније о сарадњи у области заштите од природних и других катастрофа, Споразума између Владе Србије и Савета министара БиХ о сарадњи у заштити од природних и других катастрофа, као и о измени Споразума између Владе Србије и Владе Шпаније о реципрочном признавању и замени националних возачких дозвола.

На дневном реду је Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Грчке о међусобном признавању возачких дозвола, Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Шведске о сарадњи у области спровођења закона и Предлог закона о потврђивању Радног аранжмана између МУП-а Србије и Агенције Европске уније за обуку органа за спровођење закона (ЦЕПОЛ).

Пред парламентом ће се наћи Предлог одлуке о избору председника Савета гувернера Народне банке Србије, Предлог одлуке о избору директора Управе за надзор над финансијским институцијама, као и Предлог одлуке о престанку функције члана Комисије за хартије од вредности, које је поднео Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

Народна скупштина разматраће Предлог одлуке о избору председника и чланова Савета Агенције за енергетику Републике Србије, који је поднела Влада, Предлог одлуке о избору председника судова, који је поднео Високи савет судства, предлоге одлука о избору заменика јавног тужиоца, које је поднело Државно веће тужилаца, као и предлоге више одлука о престанку функције председника Прекршајног апелационог суда, Основног суда у Новом Саду, Привредног суда у Лесковцу, Основног суда у Новом Пазару, које је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу.

На дневном реду биће и Предлог одлуке о избору председника судова, који је поднео Високи савет судства, Предлог одлуке о изменама Одлуке о разрешењу и именовању чланова и заменика чланова Републичке изборне комисије, који је поднео народни посланик Саша Радуловић,као и Предлог одлуке о изменама Одлуке о разрешењу и именовању чланова и заменика чланова Републичке изборне комисије, који је поднео народни посланик Горан Ћирић.

Пролећно, редовно заседање парламента, не може да траје дуже од 90 дана.

Гојковићева предложила 32 тачне дневног реда, опозиција још 200

Утврђивање дневног реда је трајало скоро шест сати а опозиција је предложила још око 200 тачака допуна дневног реда, поред 32 тачке које је предложила председница Скупштине Маја Гојковић.

И у том делу седнице поново се говорило о београдским изборима, па је посланик ДС Балша Божовић рекао да ће демократе из лошег изборног резултата извући поуке, те да ће наставити да бране интересе грађана.

Костатовао је, међутим, да ће „Београђани поново добити градоначелника за кога нису гласали и да је то оно што је лоше у управљању градом“, на шта му је посланик са листе СНС Маријан Ристичевић узвратио да је Демократска странка изгубила јер „одавно више није демократска већ се само тако зове“.

„Демократска странка је само амбалажа, нема више садржај. Док је он јурио ‘бугарски воз’ по Београду, народ их је ‘разбио’ као бугарску скупштину“, рекао је Ристичевић.

Међу предлозима за допуну дневног реда које је кандидовала опозиција нашле су се измене више закона из области образовања, финансија, кривичног законика, као и образовање појединих анкетних одбора.

Тако је Божовић предложио да се у дневни ред уврсти формирање Анкетног одбора за утврђивање чињеница у вези са трговином људским органима на КиМ, о тзв. „жутој кући“.

Образлажући тај предлог рекао је да постоје докази, који се налазе у Тужилаштву за ратне злочине, а који су усмерени против председника косовске владе Рамуша Харадинаја, којег је, како је навео, подржала листа СНС за премијера Косова.

„То је урадио ваш коалициони партнер, Рамуш Харадинај, за којег постоје докази, а ћутите о томе, зато што га на тај начин штитите и браните. Треба да вас је срамота, ово је издајничка Влада Србије“, рекао је Божовић.

Реаговала је председница Скупштине Маја Гојковић, која је Божовићу искључила микрофон и поручила му да су избори и изборна кампања прошли, те да се уздржи од квалификација и увреда те природе.

„Не можете да кажете за Владу Србије, која је сваких пар месеци на изборним проверама, овакве квалификације. То нећу дозволити. Добили сте реч да образложите и убедите посланике да гласају за ваш предлог, а не да устанете, изгубите живце због изборних резултата и почнете да вређате“, поручила је председница Скупштине.

Како је рекла, предлог допуне дневног реда и уведен је да би се убедили посланици да гласају да се нешто уврсти на дневни ред, а не да „држимо говоре као у Хајд парку“.

На Божовићево излагање реаговао је и Ристичевић, наводећи да о „жутој кући“ данас они говоре они који су, „због својих јахти пустили 2.108 албанских терориста од 2000. до 2002. године“.

Ти терористи су, рекао је, 16. фебруара 2001. године дигли у ваздух вернике који су ишли на задушнице, када је 14 људи погинуло, они су пребацили неколико стотина људи у „жуту кућу“, извршили погром 17. марта 2004.

„Данас они причају о тероризму, а због својих благоугодности су пустили осуђенике који су направили толико зла. Изгубили су изборе, треба да знате да, ако радом не заслужите, нема нико да вас заокружи. Због таквог понашања сте изгубили. Балша, Шуле, Кена, средисте странку за сва времена. Од жутог одела, остали су само жути дугмићи“, рекао је Ристичевић.

У делу седнице после паузе, дошло је до краће полемике председнице парламента Маје Гојковић и посланице Нове странке Маринике Тепић о томе има ли или не фашизма у Србији.

Тепићева је предложила да се на дневни ред уврсте допуне Закона о забрани манифесатција неонацистичких или фашисичких организација и удружења и забрани употребе неонацистичких или фашитичких симбола, а у свом образлозењу навела је да је „ово друштво ушло у озбиљну фашизацију“.

Председница парламента ју је прекинула и искључила јој микрофон, поручујући да у Србији не постоји фашизам.

„У Србији не постоји фашизам и не можете тако да говорите за Србију и њене грађане. Провера ваших ставова је била на изборима, који се налазе иза нас. Нисте добили прелазну оцену. Грађани Србије не желе да ви овде вређате државу коју представљате као народна посланица“, рекла је Гојковић.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг