spc.rsspc.rs
ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА – Патријарх српску Иринеј одржао је данас свету архијерејску литургију у Пећкој Патријаршији чиме је почело редовно мајско заседање Светог архијерејског Сабора СПЦ.

На почетку молитвеног сабрања патријарх је прозвао мати Харитину у игуманију свете лавре Пећке Патријаршије, наводи се у саопштењу Информативна служба СПЦ.

У понедељак, први дан радног заседања Сабора такође биће одржан у Пећкој Патријаршији, после свете архијерејске литургије, а у уторак, 1. маја, заседање овог највишег законодавног тела Цркве биће настављено у Патријаршијском двору, у Београду.

Уобичајено, на овом редовном заседању Сабора биће разматране теме из живота Цркве, о Косову и Метохији, увек актуелној теми Сабора и, како је раније најавио, патријарх српски предлог измена Устава СПЦ.

Патријарх је у ускршњем интервјуу рекао да не верује да ће тај највиши црквени акт тада бити и усвојен, већ ће то, верује, бити тек наредне године.

Устав СПЦ није догма, рекао је тада патријарх Иринеј, већ акт који регулише живот Цркве.

Казао је и да лично сматра да је важећи Устав СПЦ добар и подсетио да су на њему радиле познате личности из области Цркве, канонисти и правници, као и лаици, који су упућени у материју.

Иначе, актуелни Устав донет је 1931., а на најновијим изменама је, према речима, патријарха рађено пет-шест година, те да је реч само о предлогу измена који су добили сви епископи, који материјал треба да проуче и на Сабору изнесу своје мишљење.

У предлогу измена Устава СПЦ, између осталог, наводи се и да ће процедура избора патријарха бити другачија, односно, да ће се бирати на тзв. Изборном сабору тајним гласањем и то уз обавезну двотрећинску већину владика.

Такође, један од предлога за измену Устава СПЦ је и да Црква промени име у „Српска православна црква – Пећка патријаршија“.

Проширење назива СПЦ аналитичари су протумачили као жељу Цркве да „ојача везе са Косовом и Метохијом, односно са својим историјским средиштем у Пећкој патријаршији“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг