Министар финансија Синиша Мали подсетио је да је данас почело пријављивање за државне субвенције за набавку нових фискалних уређаја и позвао све обвезнике да поднесу пријаву.

„Као што смо и обећали, држава ће поднети комплетан трошак тога, за шта смо у буџету издвојили шест милијарди динара. Данас почиње пријављивање преко портала Пореске управе еПорези, врло једноставно у неколико корака. Обезбедили смо 100 евра за сваки локал, још 100 евра за сваки уређај, плус за оне који нису били у систему ПДВ-а још 20 одсто“, рекао је Мали.

Додао је да сам систем фискализације представља новину у односу на постојећи који је уведен 2003. године.

„Време је да уђемо у корак са новим технологијама, са дигитализацијом. Нови систем има велике предности, јер је много флексибилнији. Као фискални уређај може да се користи мобилни телефон, лаптоп или било који сличан уређај. Нама више обавезе чувања оних ролни папира које сада користимо, нема редовних годишњих сервисирања уређаја, дакле нижи су трошкови за нашу привреду“, нагласио је министар финансија.

Навео је да ће то, истовремено допринети успешнијој борби против сиве економије и довести у повољнији положај оне који раде по закону, што би све заједно требало да погура даљи раст привреде.

„Пријављивање за субвенције за набавку нових уређаја траје до 31. јануара, али ми нећемо чекати тај датум да бисмо исплатили субвенције, већ ћемо их исплаћивати недељно, свакоме ко се пријави, како би могли да у што краћем временском периоду набаве неопходне фискалне уређаје“, рекао је министар Мали.

Подсетио је да је 1. октобра почело пријављивање свих обвезника фискализације и њихових продајних места, како би се формирала нова база података.

„Позивам све привреднике који су обавезни да пријаве своје објекте и да се пријаве за субвенције.

„Очекујем бољу наплату пореза убудуће, али то није разлог због ког смо ушли у овај процес. Разлог је да онима који раде по закону омогућимо да раде још успешније и посебна новина овог система је да ће сваки фискални рачун да има QР код, тако да ће сваки купац на лицу места моћи да провери да ли је рачун валидан или не. Тиме ћемо још више развити свест да само тиме што ће свако издати фискални рачун део пореза отићи у буџет“, рекао је Мали.

Нагласио је да се тим новцем набављају вакцине, граде домови здравља, набавља се опрема за клиничке центре, граде аутопутеви и сваке године повећавају плате и пензије.

„Дакле, свима је у интересу да се заједнички изборимо са сивом економијом. Што је мање сиве економије систем је уређенији, што је он уређенији и више је новца у буџету, имамо могућност да развијамо наше економију, а самим тим да подижемо квалитет живота грађана кроз повећање плата и пензија“, закључио је министар Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг