Шестонедељни Божићни пост којим се верници Српске православне и Руске православне цркве, као и Јерусалимска патријаршија и Света Гора, припремају за празновање рођења Исуса Христа почео је данас.

Божићни пост траје 40 дана, до Божића.

Верује се да је Божићни пост уведен још у 4. веку, док је пуно трајање од 40 дана добио у у 12. веку.

Пост има телесни и духовни аспект, односно уздржавање од хране животињског порекла само је део поста, а подједнако је важно одрицање од сваке врсте грешних и злих мисли и дела.

У току целог Божићног поста не једу се месо, бели мрс и јаја, а последња недеља Божићног поста пости се строже, без употребе рибе, по могућности „на води“.

Арсенијевић: Пост је време када мењамо себе

Православни верници данас су почели Божићни пост, а старешина Вазнесењске цркве у Београду Арсеније Арсенијевић каже да је пост време када мењамо себе, када се интензивно трудимо да очистимо своју унутрашњост, своје унутрашње биће, да отворимо духовне хоризонте и сагледамо себе на један другачији начин.

„Неко би рекао да је то просто критички начин, међутим то је једно унутрашње сагледавање себе јер човек себе жели да уподоби Богу и добру“, рекао је за Танјуг Арсенијевић.

Према његовим речима, пост је време нашег мењања, јер ако себе изменимо унутра, урадимо један преображај и престанемо да мислимо лоше ствари, већ од срца почнемо да праштамо ближњима, да сваког човека видимо као вољено и жељено биће у нашем животу, а не као непријатеља и то је показатељ да је пост уродио плодом и да је дошло до корените промене нас као људи.

„Наравно да када људи чују реч пост прво се везују за телесни део поста који је важан. Неопходан је јер човек без телесног труда не може да направи ни тај душевни труд. Као што ни један спортиста не може без кондиционог тренинга да наступи на било ком такмичењу без обзира колико је талентован, тако и ми људи који смо пре свега психофизичка бића, саздани од душе и тела, не можемо да учинимо ни један духовни подвиг ако не почнемо да се мењамо и на телесни начин, не урадимо једну врсту подвига аскезе“, навео је Арсенијевић.

Указао је да је Божићни пост други по дужини и траје шест недеља, да је мало блажи пост уколико се подразумева само телесни део.

„Сада је период године када је и теже постити јер је зима, потребно нам је мало више калорија за наш свакодневни живот. Логично је да буде блажи од Васкршњег који пада на пролеће. Треба да избегавамо мрсну храну, али и све оно што нас одваја од Бога, од духовног мира и чишћења своје душе, пре свега неке превелике забаве, причање испразних речи. Треба да у сусрету са људима увек нешто дајемо људима“, нагласио је Арсенијевић.

Православни верници данас су почели Божићни пост, који ће трајати 40 дана, а којим се припремају за празновање рођења Исуса Христа.

ТопПрес/  Извор: Танјуг