Рековац – У порти средњовековног манастира Каленић код Рековца вечерас је отворен 50. Сабор народног стваралаштва „Прођох Левач, прођох Шумадију“.

Сабор је отворио министар културе и информисања Владан Вукосављевић, а госте је поздравио председник општине Рековац Александар Ђорђевић.

Сценско музички приказ под називом „50 година саборовања у Левчу“ изведен је у продукцији „Престиге МИА“ из Крагујевца, по сценарију у режији Марине Кончар и Владимира Ђорђевића. Солиста је била Даница Крстић, а наступили су певачка група „Архаика“ из Крагујевца и фолклорни ансамбли „Абрашевиц“ из Крагујевца и „Традиција“ из Трстеника.

Ђорђевић је уручио министру Вукосављевићу и епископу шумадијском Јовану повеље које носе име Бративоја Марковића, оснивача Сабора и додељују се од 2006. године појединцима и инстутуцијама које су значајне за културни и економски развој Левачког сабора и општине Рековац.

Сабор се одржава под покровитељством Министарства културе и општине Рековац, а наставља се сутра наступом 20 култрно.уметничких друштава на Летњој позорници крај Каленићке реке, избором најлепше девојке сабора, мушкарца са најдужим брковима, девојке са најдужим плетеницама и најбоље очуване народне ношње Шумадије…

ТопПрес/ Извор: Танјуг