Крагујевац – Захваљујући ентузијазму и огромном раду Марка Стаматовића Крагујевац је добио први Музеј бицикала и поп културе у овом делу Европе. Пројекат „ 20 Цола „ проистекао је из љубави према неким старим и добрим временима друге половине 20 века где је у животима младих бицикл заузимао једну од најважнијих улога у њиховом одрастању кроз забаву и спорт. Идеја овог музеја је да се представи публици тај живописни свет младих и њихових двоточкаша кроз раскош дизајна бицикала тог доба и неодвојиву везу са поп културом уопште, која је кроз музику, филм, моду, спорт и развој видео игара немерљиво утицала на тадашњи квалитет живота.

Фото: приватна архива

„Живимо у време великих технолошких достигнућа, само време коришћења нових технологија и њихова смена новим открићима убрзала је живот свих нас и удаљила нас од неких не тако давних а опет безбрижнијих и свима нама драгих и здравијих времена. Млађи нараштаји, због брзине индустријског и технолошког развитка, бивају јако брзо „ одсечени“ од тока тог истог напретка и лако губе тај контиунитет у праћењу истог те се фокусирају само на најновије технологије док губе идеју о свом технолошком наслеђу. Пројекат „ 20 Цола „ има улогу да упозна младе људе са својим индистријско-технолошким наслеђем које до сада нису имали прилике да виде или користе, а кроз то упознавање и едукацију схвате суштину настанка истих. Циљ сталне поставке музеја „ 20 Цола“ је да упозна своје посетиоце са духом и животним стилом младих љубитеља бицикала из друге половине 20. века, као и са њиховим осталим интересовањима која су заокупирала њихову пажњу и чинила део њиховог свакодневног живота, а самим тим и упозна са историјом и културним наслеђем наше земље и региона“, каже Марко Стаматовић, оснивач Музеја бицикала и поп културе.

Фото: приватна архива

Сталну поставку музеја чиниће две целине. Прва целина која ће уједно бити и примарни део музеја, ће се састојати од комплетно рестаурираних бицикала из периода од 1950. до 2000. године као и бицикала које су у очуваном фабричком стању из истог периода. Бицикли који су међу експонатима су они модели које су у наведеном периоду највише користили млади на територији старе Југославије. Како од домаћих произвођача као што су Рог ( Љубљана) , УНИС ( Сарајево), Претис( Сарајево), Фабрика бицикала Партизан ( ФБП Суботица) , Томос ( Копар, Словенија) тако се у колекцији могу наћи и модели страних произвођача као што су Универсал ( Пољска) , ПУЦХ (Аустрија), Волво ( Шведска), КТМ ( Аустрија), Кеттлер ( Немачка), Сцхwинн (САД) и многи други.

Фото: приватна архива

„У овом тренутку , музеј располаже са преко 30 потпуно рестаурираних експоната и великим бројем модела који су у процесу рестаурације. Међу њима постоје и експонати који су јако ретки и јединствени на нашим просторима, и које једино наш музеј тренутно има у својој понуди. Друга целина је поставка експоната везаних за поп културу. Међу тим експонатима поред музичких уређаја, играчака, спортских реквизита , часописа и свега оног што је чинило свакодневницу једног тинејџера и младог човека на овим просторима , у понуди ће се наћи и једна велика колекција везана за развој видео игара. У музеју ће бити изложене играчке конзоле од 1970их година, када је и почео развој ових технологија па све до конзола објављених после 2000те године. Међу овим конзолама се могу наћи модели компанија као што су Атари, Нинтендо, Сега, Цоммодоре, Синцлаир, Сонy, СНК, Нео Гео, Пхилипс али и неке конзоле домаћих компанија као што су Горење, Ориц Нова и Еи Ниш. Ова целина је замишљена као једно интерактивно путовање кроз историју видео игара кроз едукацију о самом настанку ове гране поп културе до упознавања са најпознатијим насловима видео игара кроз историју. Поред кућних варијанти играчких конзола, музеј ће изложити и неколико јако ретких аркадних кабинета, који су се користили у забавним парковима током 70ит и 80их година тако да ће то путовање кроз виртуелни свет видео игара бити потпуно и језгровито! Сви експонати како у сталној тако и у осталим поставкама музеја биће део процеса дигитализације и каталогизације архивске грађе музеја“, објашњава Стаматовић.

Фото: приватна архива

Након пет година свакодневног рада на стварању богате колекције Марко је успео да Крагујевцу подари јединствен Музеј бицикала и поп културе. Музеј у плану свог рада има и развој и организацију пар нових фестивала са којима би употпунио туристичку понуду града а самим тиме и привукао посетиоце из целе земље.

„Наша жеља је да ово доведемо на још један виши ниво где би сезаинтересовани грађани могли активно укључити у рад музеја. Планирана су тестирања одређених типова бицикала пре и после рестаурација, мали турнири у видео играма, квизови знања и хуманитарне акције све уз сарадњу са посетиоцима и љубитељима музеја. Идеја нам је да створимо једну лепу и функционалну заједницу која би постојала зарад добра свих нас“, закључује власник овог јединственог музеја.

Фото: приватна архива

Музеј ради сваког дана, осим понедељком, а идеја је и да постане незаобилазно место ученичких екскурзија.

ТопПрес

Фото: приватна архива
Фото: приватна архива
Фото: приватна архива
Фото: приватна архива
Фото: приватна архива
Фото: приватна архива