На десетак локација у Београду уграђен је софтвер за аутоматску детекцију преласка на црвено светло, изјавио је данас Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције, поводом новог закона о безбедности саобраћаја, који ће, кад буде усвојен, предвиђати и привремено одузимање возила за најтеже прекршаје.

„У Београду је постављено више од 600 камера, пола је на раскрсницама, а новина је на десетак локација где је у камерама уграђен софтвер за детекцију преласка возила на црвено светло који чува снимак, а након тога, саобраћајна полиција власнику возила упућује позив да се у року од осам дана изјасни ко је управљао возилом“, изјавио је Раденковић за Танјуг.

Објаснио је да, ако власник није управљао возилом, мора доставити оверену изјаву из које се може утврдити ко је управљао возилом у тренутку прекршаја.

Казне се крећу у распону од 100.000 до 120.000 динара, или казна затвора у трајању од 15 дана.

Раденковић је поручио да је ово прва фаза пројеката, али се надају да ће ускоро бити имплементиран на додатним локацијама.

„У овом тренутку само Београд поседује ове софтвере. Један од приоритета саобраћајне полиције је унапређење система за аутоматску детекцију саобраћаја и у другим местима, али то доста зависи од локалних самоуправа и надамо се да ће препознати значај оваквих новина“, рекао је он.

Камере, поред преласка на црвено светло, детектују и остале прекршаје, као што су кретање у супротном смеру, непрописно престројавање, коришћење мобилног телефона током вожње или некоришћење сигурносног појаса.

Очекује се да ће нови закон о безбедности саобраћаја бити изгласан у марту.

Током прошле године на територији Београда 94 људи је изгубило живот у саобраћајним незгодама, а Раденковић поручује да се овим системом штите и возачи и пешаци.

ТопПрес/ Извор: Танјуг