Почетак пројекта „ЕУ за зелену агенду у Србији“, за чије спровођење Европска унија помаже са осам милиона евра, представљен је данас, као и циљеви пројекта као што су покретање „зелене“ трансформације, ублажавање ефеката климатских промена и изградња привреде и друштва отпорних на измењене климатске услове.

На представљању пројекта, стална представница Програма УН за развој (УНДП) у Србији Франсин Пикап која је навела да је тај пројекат „драгуљ у круни“ активности УНДП-а које већ спроводе деценијама у нашој земљи са циљем подршке климатским питањима у Србији.

Наводећи да од 2010. године помажу у промени законодавства у нашој земљи, Пикап каже да се ефекти те подршке виде, између осталог, у производњи више обновљиве енергије и више улагања у зелену транзицију.

„Мобилисали смо више од 14 милиона долара приватног капитала и кредита, радили смо на подршци пољопривредницима, радили смо и са институтом Михајло Пупин и користили смо алге да смањимо загађење ваздуха“, навела је Пикап неколико примера у којима су учествовали.

Како каже, кроз глобални план и на националном плану, УНДП је на месту да помогне зелену агенду у Србији која је, додаје, кључна за стабилизацију животне средине и спречавање раста просечне температуре.

Истиче да се на тај начин помаже привредама и друштвима.

Пикап је истакла да у Србији у односу на регион за један степен брже расте просечна температура, као и да је декарбонизацијада неопходна да би се наставио економски раст.

Амбасадорка Шведске у Србији Аника Бен Давид нагласила је да је Шведска дугорочно посвећена пружању подршке Србији на путу ка ЕУ и да представљају водећег донатора у области животне средине у нашој земљи.

Како каже, развојна сарадња Србије и Шведске усредсређена је на подршку поглављу 22 у којем је и животна средина и у том смислу истиче да је важно што је отворен Кластер 4.

Истичући да је квалитет ваздуха од кључне важности, Давид је указала да ће Шведска остати посвећена реализацији пројекта који ће омогућити бољи квалитет ваздуха и додаје да ће то допринети инклузивности.

Пројекат је, како је навела, осмишљен да укључи и Владу и локалну самоуправу, али и цивилни и приватни сектор.

У том смислу, Давид истиче да је кроз дијалог и сарадњу неопходно да сви у друштву буду укључени и да сарађују по овим питањима.

„Можемо да допринесемо бољем квалитету животне средине, радићемо и на развоју политика и на конкретним решењима. Овај пројекат ће деловати на локалном нивоу, а Шведска, као држава чланица ЕУ и као водећи донатор у Србији у овој области, кроз подршку Кластеру 4 допринеће да се у Србију донесу и стручна знања из Европе за постизање високих стандарда, инвестиција и резултата“, казала је Давид.

Алесандро Брагонзи, представник Европске инвестиционе банке, каже да је ЕИБ поносан што ће Србија да крене напред са зелном агендом и одрживим развојем и то тако што ће да подстакне мала и средња предузећа која су кључни покретачи развоја и трансформација.

„Зелена агенда може да поплоча пут српском инклузивном расту“, рекао је Брагонзи.

ТопПрес/ Извор: Танјуг