Почетком јуна стартује помоћ фирмама због украјинске кризе

Почетком јуна стартује помоћ фирмама због украјинске кризе

Помоћник министра финансија Огњен Поповић изјавио је данас за Танјуг да ће средства из Гарантне шеме 2, намењена за око 1.400 предузећа која имају проблема у пословању са Украјином, Русијом и Белорусијом, бити доступна почетком јуна.

„Више од 400 милиона евра ће бити на располагању, а помоћ је намењена свим компанијама које имају проблема због ситуације у Украјини. Њима је сада омогућено да директно кредитима са гаранцијом државе кроз Гарантну шему 2 рефинансирају своје обавезе из Гарантне шеме 1 која је кренула за време ковида“, рекао је Поповић.

Напоменуо је да ће предузећа имати знатно боље услове да преброде кризу, јер добијају 18 месеци до две године грејс периода и отплату на пет година.

„Технички, сада када је усвојено на влади, за две недеље биће потписан анекс са банкама и клијенти ће моћи да се обрате својој банци у којој имају обавезе, како би рефинансирали та средства већ од почетка јуна“, најавио је Поповић.

Додао је да је лимит средстава које једно предузеће може да користи по овој гарантној шеми прописан Законом о другој гарантној шеми и износи до три милиона евра или 30 одсто обрта фирме у 2019. години.

„Најбитније је да им се на овај начин да простора да ‘дишу’ и да у овом времену када имају изазове у пословању омогући простор да их преброде и да одложе своје обавезе на дужи период, уз најбоље могуће услове, с обзиром на гаранцију Републике Србије“, рекао је Поповић.

Објаснио је да је намера државе да помогне здраве фирме које су успеле да преброде ковид кризу и наставе да послују, а сада су се због сукоба у Украјини нашле у проблему с враћањем средстава из Гарантне шеме број 1.

„Даје им се простор да реше проблеме са логистиком, набавком материјала за производњу и друге техничке проблеме и то на доста дужи период него што је то иницијално било конципирано“, нагласио је Поповић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI