Управа саобраћајне полиције данас почиње појачану контрола, која ће бити усмерена на откривање прекршаја некоришћења сигурносног појаса и непрописног превожења деце у возилима.

До 12. марта биће ангажовано 4.000 саобраћајних полицајаца који ће радити како у цивилу, тако и у униформи.

Управа саобраћајне полиције Министарства унутрашњх послова спровешће акцију која ће трајати до 12. марта. Акценат ће се пре свега бити на коришћењу сигурносних појасева и прописног превожење деце. Саобраћајни полицајци ће контролисати како возаче, тако и путнике на предњим и задњим седиштима, а контролисаће и прописно превожење деце“, рекао је за Танјуг Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције.

Он је истакао да је ово битно, зато што је прошле године погинуло 97 возача и 47 путника због тога што нису користили сигурносне појасеве.

„Прошле године је затечено да не користи сигурносни појас чак око 200.000 учесника у саобраћају. Када говоримо о непрописном превожењу деце у дечијим седиштима, треба рећи да је тај број био 2.600, казао је Беленцан.

Како је навео, нарочито акценат овом приликом дајемо на прописно и безбедно превожење деце.

„Током викенда спроведене су акције у Јагодини и Крагујевцу и било је чак 25 случајева да се деца небезбедно и непрописно превозе. Посебно издвајамо да је човек превозио двоје деце на предњем седишту, иако је током протеклих седам година имао нажалост трагичну саобраћајну незгоду у којој је изгубио једно дете. То није утицало на њега да своје двоје деце превози безбедно“, упозорио је Беленцан.

Према његовим речима, до 12. марта биће ангажовано 4.000 саобраћајних полицајаца који ће радити како у цивилу, тако и у униформи.

„Полицијски службеници у цивилу ће на адекватним позицијама уочавати извршење прекршаја и јављати колегама који ће заустављати на безбедним местима ко од учесника није користио сигурносни појас у возилима“, казао је Беленцан.

ТопПрес/ Извор: Танјуг