foto ilustracija, profimedia alamyfoto ilustracija, profimedia alamy

Родитељу који не упише своје дете старости између шест и по до седам година у школу, следи казна од 5.000 до 100.000 динара. Упис почиње 2. априла и трајаће све до 31. маја.

Јединице локалне самоуправе су те које воде евиденцију о броју деце која су у узрасту за упис у основну школу и на основу тога обавештавају родитеље и школу. Оним родитељима или старатељима који то не учине следи казна од 5.000 до 100.000 динара.

Одабир школе зависи од територије која обухвата подручје школе, а свака школа мора да упише прваке с подручја које јој је додељено. Школа је могла да упише и ученике с подручја неких других школа, али је рок за то истекао 1. фебруара, а до тог датума стигла су 1.964 таква захтева само у Београду.

– Саветовао бих родитељима да добро размисле у коју школу ће поднети пријаву, колико ће дете да путује до школе, колико је безбедно, какав је квалитет наставе – каже директор ОШ Дринка Павловић Јоле Булатовић за „Курир“.

Следећу школску 2018/19. годину уписују деца рођена од 1. марта 2011. до 28. фебруара 2012. године.

Да бисте уписали дете у први разред основне школе, потребно је да донесете извод из матичне књиге рођених, уверење о похађању предшколског програма, које ће вам издати предшколска установа, доказ о лекарском прегледу детета, који ће издати педијатар, доказ о пребивалишту детета, који ће вам издати општина или полицијска станица. Сва ова уверења за потребе уписа у школу издају се бесплатно. Систематски преглед укључује неколико прегледа, али и проверу вакциналног статуса и вакцинације. На крају педагог и психолог школе тестирају децу.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс