Почиње велики Ускршњи пост

Почиње велики Ускршњи пост

Најважнији, најдужи и најстрожији пост током године, Велики пост почиње данас. Током њега не одричемо се само хране, већ тај период треба провести у молитви, праштању и покајању.

Веома је битно да се храна припрема на води, поготову средом и петком. Вино и уље дозвољено је само суботом и недељом. Ако неко осети слабост, и током других дана, сем средом и петком, и жели храну да припрема на уљу, то може да уради ако добије посебан благослов духовника или парохијског свештеника.

Прва три дана Великог петка се од давнина посте посебно строго, као и током Велике суботе која представља једину посну суботу током године.

Овај најстрожији пост током године има своје периоде, односно недеље посебног назива и посебних правила приликом уздржања.

Циљ овог поста јесте да највећи хришћански празник Васкрс дочекамо у миру и тишини.

Часни пост

Велики пост има и назив Часни пост, који је добио по часном крсту на којем је Исус страдао.

Пост пре свега представља морални и етички чин и израз је стварне љубави према Богу и Сину Божјем. Свако ко се одлучи на пост дужан је да испоштује сва правила поста. На тај начин појединац се припрема за причест, који долази као награда за то одрицање.

Правила током поста

Прве и последње недеље Часног поста јела се припремају искључиво на води, али увек треба имати на уму да пост није само одрицање од јаке и масне хране, већ је и уздржавање од рђавих мисли, показвање милосрђа, праштање. У посту дух треба да се уздигне над телом и то је једини и прави начин на који се хришћани припремају за обележавање и прославу Ускрса.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс