Пријављивање за бесплатне дерматолошке прегледе за пацијенте који имају сумњу на меланом, почиње данас и трајаће до 8. маја широм Србије у државним и приватним клиникама.

Сви пацијенти који имају сумњу на ризичне појаве на кожи, могу се пријавити путем сајта Еуромеланома Србија, док сви остали грађани превентивни преглед могу заказати телефоном 0800222888, током 6. и 7. јуна у периоду од 8 до 20 часова.

Заказани бесплатни прегледи биће организовани 13. јуна у целој Србији, најавила је данас докторка Даница Тиодоровић, координатор овогодишње Еуромеланом кампање.

Бесплатни прегледи грађана организују се поново широм Србије после две године одлагања због епидемије ковид-19 .

Како се наводи у саопштењу, и поред свих потешкоћа које је проузроковао ковид, Србија је током прошле године била једина земља у Европи која је имала активности у оквиру Еуромеланом кампање.

Истиче се да ће овогодишња кампања Еуромеланом Србија имати већи обим активности са циљем едукације становништва о правилном понашању на сунцу, значају самопрегледа и ране дијагностике малигних тумора коже.

У оквиру овогодишње кампање биће организоване и бројне активности и едукације у Сремској Митровици, Златиборском округу, Пироту и Грачаници.

Докторка Тиодоровић нагласила је да ће се и ове године током јула и августа бесплатно прегледати и едуковати деца у ватерполо камповима Ватерполо Савеза Србије и одбојкашким камповима Вање Грбића.

Посебну захвалност организатори кампање дугују Рачунарском центру Електротехничког факултета у Београду, јер су омогућили пријаву грађана кликом на калкулатор ризика.

Кампању Еуромеланом Србија су и ове године подржали Министарство здравља и Министарство омладине и спорта.

ТопПрес/ Извор: Танјуг