Почињу велике саобраћајне контроле: Вежите појас и пазите на брзину

Почињу велике саобраћајне контроле: Вежите појас и пазите на брзину

Од почетка туристичке сезоне, од првог јуна чак 90 људи изгубило је живот у саобраћају у Србији.

То је чак 43 одсто више него прошле године у истом периоду. За 14 дана у јуну погинуло је 16 људи, међу њима и једна беба која није била везана у сигурносној корпи у возилу. Стручњаци упозоравају да се на пут не креће без припреме, јер и вожња ауто-путем може да буде опасна уколико се не придржавамо правила.

Највише лица је погинуло јер нису била везана сигурносним појасом. Чак 70 одсто путника не користи сигурносни појас на задњем седишту, а скоро 20 одсто се не везује на месту возача и сувозача. Поред тога деца се на дужим путовањима, нарочито на ауто-путу, возе без појаса па смо тако имали случајеве да деца гину као сувозачи испадањем од силине удара из кабине возила.

„Само у току прошле године у саобраћају је повређено преко 700 људи у својству путника, а нажалост погинуло је четворо. Дакле, драги родитељи без обзира на то да ли ћете дете превести до вртића, који је 100 метара удаљен од куће или ћете путовати 1.000 километара, дете увек мора бити у сигурносном седишту, односно везано сигурносним појасом“, рекао је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

У МУП-у кажу да ће од сада пресретачи уместо да контролишу брзину, проверавати везивање појаса на ауто-путу на задњем седишту.

Казна за такве прекршаје за два невезана детета је и до 20.000 динара.

Други велики проблем, који истичу стручњаци, јесте недржање растојања између возила на ауто-путу које мора бити три секунде између вас и возила испред вас. При брзини од 100 километара на час, 84 метра су довољна дистанаца да се зауставите.

„Људи возе много опуштеније. Кад се на ауто-путу догоди незгода, обично су то незгоде ненормалних размера, типа 200, 300 возила, а никад мање од 10 возила у низу само због тога што возачи не очекују такву радњу возила испред себе“, навео је саобраћајни експерт проф. Милан Вујанић.

Недисцпилна возача је толика да је за недељу дана пред сезону појачаном контолом написано 23.000 прекршаја.

Од овог викенда почиње нова велика акција МУП-а, која ће уз ауто-пут обухватити и регионалне и магисталне путеве, а казне ће се писати кумулативно, за пребрзу вожњу, невезивање појаса и несиправност возила.

Такав скор може некада дати троцифрени број, па би било добро да возачи и њихови сапутници поштују закон.

TопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI