Подно планине Космај одржана јединствена манифестација, сатима се крчкају бомбоне од свиње

Подно планине Космај одржана јединствена манифестација, сатима се крчкају бомбоне од свиње

Младеновац – Већина странаца која Србију посети туристички или пословно као утисак број један из наше земље понеће – храну. Домаћи специјалитети прављени са љубављу и по рецептурама предака један су од најбољих наших представника у свету. Међутим, традиционални начин спремања хране полако губи битку са савременим трендовима кувања, а да би се српски дух очувао кроз јеловнике направљена је и читава манифестација у селу Пружатовац код Младеновца на којој се спрема као што се то чинило некад за многочалане породице, па је манифестација симболично и названа „Космајски казан“.

Фото: РИНА

„Да би чварак био добар он мора да се крчка од два, до три сата у зависности од величине казана. Најбитнија је добра сировина, а тога у нашем селу не недостаје. Хране се и тове велике свиње стога имамо кавлитетан чварак. Свиње хранимо стриктно домаћом храном, од тога и зависи овај специфучан укус. То је наделеко чувен деликатес, који се прави само код нас а обишао је читав свет. Пружатовац је заслужио једну овакву јединствену манифестацију“, каже за РИНУ Миле Тривићановић из Пружатовца.

Ова млада манифестација већ сад претендује да постане традиционална. Прва је одржана пре три године, а ове је окупила неколико стотина посетилаца како из Пружатовца, тако и из околних села и градова. То је још један начин да мала места у Србији оживе и да се у наредном периоду нађу можда и на туристичкој мапи Србије, јер највећа гужва је тамо где се добро једе.

Фото: РИНА

„Казан је везан за нашу традицију, око њега смо се сви окупљали проводили најсрећније и најтужније тренутке. Свака ситуација обележавала се управо кувањем поред њега, рођење, испраћај у војску, женидба, удаја, али и кад се пође на онај свет. Зато је веома важно да се та традиција очува јер као што би рекли наши стари казан је наша судбина. Управо из тих разлога покренули смо манифестацију „Космајски казан“ где сви наши посетиоци могу да пробају и уживају у јелима попут пасуља, гулаша, чварцима, домаћој ракији“, рекао је за РИНУ Грегор Губеринић директор компаније „Библи“ и иницијатор за покретање манифестације „Космајски казан“.

Онима који нису дошли ове, позив остаје отворен за следећу годину јер је ово село у близини Младеновца место где се у септембру месец најбоље једе.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА