Европска унија (ЕУ) ће преко ЕУ ПРО Плус програма подржати 34 пројекта локалне инфраструктуре у регионима Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије који укључују обнову и реконструкцију образовних, здравствених и установа социјалне заштите, спортских и објеката културе, као и унапређење комуналних услуга и зграда јавне администрације, каже се у саопштењу за медије.

На овај начин ће ЕУ у сарадњи са Министарством за европске интеграције подржати унапређење квалитета живота људи са више од 5,5 милиона евра, а посебна пажња ће бити усмерена на угрожене групе становништва, као и на опоравак од последица ковида 19.

„Одрживи територијални развој је важна стратешка тема у целој Европи. Србија дели тај циљ и европске интеграције, односно наше усклађивање са политикама ЕУ, управо су инструмент који може на најбољи начин да допринесе смањењу неједнаке развијености на територији наше земље, као и стварању могућности за бољи живот и рад за све оне који желе да остану у својим локалним срединама“, рекла је Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције.

„Ови пројекти, који ће се уз подршку Европске уније спроводити у оквиру ЕУ ПРО Плус програма опипљив су допринос том циљу, а пре свега стварању једнаких услова за образовање и одрастање деце, унапређење квалитета и доступности комуналних, здравствених и социјалних услуга“, закључила је Јоксимовић истичући да су локалне самоуправе конкурисале са приоритетним пројектима који ће унапредити живот у тим срединама.

„Подршком реализацији ових пројеката локалне инфраструктуре Европска унија директно доприноси бољем животу становништва у Србији кроз реконструкцију јавних објеката која не само да ће побољшати њихову функционалност и услуге које пружају становништву већ ће бити унапређена и енергетска ефикасност, приступачност као и заштита животне средине и урбана мобилност“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Емануеле Жиофре.

На јавни позив који је био отворен од 3. децембра 2021. до 31. јануара 2022. године, стигло је укупно 75 предлога пројеката, а један од неопходних услова за конкурисање је било постојање грађевинске дозволе и финансијско учешће од минимум 15 процената од вредности пројекта. Такође, локалне самоуправе су имале право да конкуришу за два пројекта под условом да су један или оба из области здравства и/или социјалне заштите. Тако ће 33 локалне самоуправе којима су одобрени пројекти учествовати у реализацији са 2.742.579 милиона евра, па се укупан буџет свих пројеката процењује на 8.272.532 милиона евра.

Листа одобрених пројеката доступна је ovde  на интернет страници програма ЕУ ПРО Плус.

Активности ЕУ ПРО Плус програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са 40 милиона евра. Програм, чију реализацију води Министарство за европске интеграције, има за циљ да допринесе побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи УНОПС.

ТопПрес