Подршка за 1,5 милиона запослених и 6,1 милиона грађана – 250 милиона динара

Подршка за 1,5 милиона запослених и 6,1 милиона грађана – 250 милиона динара

Директну подршку државе у висини од једног и по минималца добиће укупно 1.505.093 предузетника и запослених у микро, малим, средњим и великим предузећима у нашој земљи, а пакет укључује и новчану помоћ грађанима и вредан је укупно 250 милијарди динара.

Мера која се тиче исплате минималаца ступа на снагу од 1. марта, прва исплата биће у априлу, друга у мају и трећа у јуну. Она не укључује банке и финансијске институције.

Поред једног и по минималца, подршка у висини од још једног пуног минималца добиће угоститељи, туристичке агенције, лиценцирани туристички водичи и пратиоци, хотели, одмаралишта и рент-а-кар агенције.

Градски хотели добиће још једну врсту директне подршке државе у висини од 350 евра по индивидуалном лежају и 150 евра по смештајној јединици.

Ту врсту помоћи градски хотели су имали и крајем прошле године.

Директну подршку добиће и сектор превозника путника и друмског саобраћаја и аутобуских станица, а која подразумева 600 евра по аутобусу у периоду од шест месеци.

Како би се очувала ликвидност приватног сектора, држава је одлучила да продужи постојећу гарантну шему, а биће успостављена и нова гарантна шема за подршку најугроженијим предузећима.

Детаљи нове гарантне шеме биће одређени кроз преговоре са банкама, а у циљу постизања најбољих услова за угрожена предузећа.

Једнократну помоћ од 50 евра добиће 1,7 милиона пензионера, док ће пензионери добити још 60 евра, као и остали пунолетни грађани.

Укупно ће помоћ од 60 евра добити 6.118.911 пунолетних грађана, а та мера ће се спровести кроз две уплате, у мају и новембру.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI