У 750 школа у Србији биће ојачани дигитални капацитети захваљујући Споразуму о сарадњи који је данас потписан између Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Фондација Пропулсион и Иницијатива „Дигитална Србија“.

Споразум је потписан у оквиру дела ширег програма „Нова писменост“ који се реализује у сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој (USAID).

Програм ће кроз сарадњу ова три партнера током 2021. године пружити подршку школама у оснаживању њихове дигиталне зрелости, спровођењу обука наставника за развој дигиталних компетенција и унапређењу примене дигиталних технологија у процесу наставе и учења.

Планиране активности ће се наслонити на претходно спроведени процес самовредновања кроз који је већ прошло 750 школа из целе Србије, наводи се у саопштењу пројекта „Нова писменост“.

Процену својих дигиталних капацитета школе су урадиле уз помоћ платформе Селфи који се већ користи у 57 земаља. Селфи омогућава увид у предности, недостатке и прилике за напредовање појединачне школе у примени технологије – од опреме којом школа располаже, преко начина употребе технологије у настави и учењу, до самих дигиталних компетенција ученика.

Бранислав Ранђеловић, в.д. директора Завода нагласио је да ће све три организације наставити да доприносе дигиталној трансформацији система образовања, посебно у процесу примене Селфи инструмента кроз који школе могу да сагледају своје дигиталне капацитете, добију извештај и да, на основу података добијених у оквиру њега, дефинишу дигитални сегмент својих Развојних планова и предузму даље кораке ка њиховој реализацији.

Ранђеловић је истакао да се Завод последње две године интензивно бави низом активности које се односе на осигурање квалитета током примене образовних технологија у настави, као и дигитализацијом образовног процеса уопште са посебним фокусом на дигиталној зрелости наших школа.

Према речима Дарка Соковића, партнера у организацији Propulsion и директора програма „Нова писменост“, ново доба захтева потпуно нове приступе и вештине.

Он наглашава да дигитална писменост више није питање ИТ-ја и нових технологија, већ је реч о пресудној нити која прожима сваки бизнис, све државне институције, цео систем образовања, медије и чини их спремним за будућност која је већ ту, а школе су основа овакве филозофије будућности.

Потписник споразума испред Иницијативе „Дигитална Србија“ био је Небојша Ђурђевић, директор ове непрофитне организације која окупља више од 30 компанија око стратешког циља развоја глобално конкурентне дигиталне економије у Србији. Говорећи о плановима за даље унапређење употребе технологије у образовном процесу у нашој земљи, Ђурђевић је истакао важност укључивања свих актера који имају директан утицај на живот школе – ученика, наставника, директора, родитеља, па и шире локалне заједнице – што овај програм и ради.

ТопПрес/ Извор: Танјуг