Министарство унутрашњих послова Србије саопштило је данас да је у појачаној контроли саобраћаја возача аутобуса и теретних возила, од 13. до 19. јуна, више од половине контролисаних возача починило прекршаје, а највећи број се односио на прекорачење времена управљања возилом и тахограф.

Саобраћајна полиција, током акције која је спроведена као део велике РОАДПОЛ међународне акције, у којој је учествовало 30 европских земаља чланица те организације, на српским путевима контролисала је укупно 13.486 возача аутобуса и камиона, а откривено је 8.260 прекршаја.

Од 1.460 контролисаних возача аутобуса прекршај је починило њих 727, а највећи број санкционисаних возача аутобуса, 301 санкционисан је због прекршаја који се тичу времена управљања и тахографа, 281 због прекршаја у вези са документацијом возача и аутобуса, док је због некоришћења сигурносног појаса санкционисан 121 возач.

Највише возача аутобуса санкционисано је на територији полицијских управа у Крагујевцу, Суботици и Јагодини.

Од контролисаних 12.026 возача теретних возила, прекршај су учинила 7.533, од којих је 2.113 возача санкционисано због прекорачења времена управљања и других прекршаја везаних за тахографе, 1.115 због непоседовања одговарајуће документације, док је због некоришћења сигурносног појаса санкционисан 931 возач.

Возачи теретних возила, њих 299 санкционисано је због прекорачења брзине, а из саобраћаја је искључен 31 возач због управљања возилом под дејством алкохола и пет возача због управљања возилом под дејством психоактивних супстанци.

Због техничке неисправности или непрописно обезбеђеног терета из саобраћаја су искључена 24 теретна возила, додаје се у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: ФоНет