Управа саобраћајне полиције МУП Србије, у сарадњи са ЈП „Путеви Србије“ и Дирекцијом за мере и драгоцене метале, од јуче до 2. августа, на територији целе земље појачано ће контролисати саобраћај.

Користиће се проширени и унапређени систем мерења просечне брзине на свим ауто-путевима, уз помоћ којег ће бити створени услови за додатно унапређење безбедности саобраћаја у Србији.

У првој фази овог пројекта, предвиђено је да се просечна брзина мери на око 50 деоница широм земље. Поред мерења брзине, коришћењем овог система биће могуће утврдити да ли возач и путници у возилу користе сигурносни појас, као и да ли возач на непрописан начин користи мобилни телефон за време вожње.

У последњих пет година, у саобраћајним незгодама које су се догађале на ауто-путевима, годишње је у просеку губило живот 40 учесника у саобраћају, а најчешћи узрок саобраћајних незгода била је вожња неприлагођеном брзином. Управа саобраћајне полиције ће и у наредном периоду наставити са контролом брзине уз помоћ ручних радара и пресретача, напомиње МУП. Они истичу да се током предстојећег викенда очекује појачана фреквенција саобраћаја због смене туриста, као и да је од почетка месеца живот изгубило 48 учесника у саобраћју.

Скрећу пажњу да већина погинулих возача и путника у возилу није користила сигурносни појас, као и да су три од четири погинула возача мотоцикла управљала мотоциклом без возачке дозволе одговарајуће категорије. МУП апелује на све грађане да у наредном периоду повећају опрезност, те да покажу потребну дозу одговорности и да поштујући прописе допринесу побољшању стања безбедности саобраћаја на путевима.

Измене у саобраћају због радова на путевима

Према информацијама Путева Србије, на ауто-путу Е-75, код петље Хоргош-Суботица север ка Новом Саду најављени су радови на демонтажи и монтажи заштитне ограде у разделном појасу до 19. августа.

Затворена је претицајна и саобраћај се одвија возном и зауставном саобраћајном траком.

На ауто-путу Е-763, код петље Уб – Лајковац, ка Београду биће извођени радови на одржавању коловоза до 01. новембра.

Затворен је излаз на петљи Уб у смеру ка Београду и саобраћај се одвија двосмерно у супротној коловозној траци.

Код петље Рума – Јарак (Сремска Митровица) измењен је режим саобраћаја због обезбеђивања приступа градилишту ауто-пута Рума – Шабац, до 02. августа уз, по потреби, наизменично пропуштање возила.

На деоници пута Словац- Лајковац, код Лајковца планирани су радови на рехабилитацији, уз наизменично пропуштање возила.

На деоници Бачка Паланка – Гложан најављени су радови на реконструкцији до 30. новембра до 17 часова уз наизменично пропуштање возила по деоницама од по 500 метара.

На деоници пута Жабари – Бошњак код Четережа најављени су радови на санацији до 31. августа уз наизменично пропуштање возила, наведено је у саопштењу Путева Србије.

ТопПрес/ Извор: novosti.rs