Појачана контрола саобраћаја почиње данас и трајаће до 23. априла, а како је за Танјуг рекао мајор полиције Владимир Вид обавиће се из два дела – један током васкршњих празника, а други наредне недеље у оквиру европске акције Роадпола која се врши у 30 земаља Европе.

„Једна акција је поводом васкршњих празника, која се спроводи током наредна четири дана и спроводи је наша саобраћајна полиција, док ће током следеће недеље бити спроведена једна међународна акција усмерена на откривање прекршаја прекорачења дозвољене брзине кретања и њу организује Роадпол мрежа саобраћајне полиције Европе чији смо члан“, рекао је Вид.

Статистика, нажалост, показује да су празници време када се догађа већи број саобраћајних незгода, додаје Вид.

„Прошле године током васкршњих празника погнуло је шест лица, прошле године за време 1. и 2. маја три лица, пре две године чак девет. Тако да је то разлог за ову акцију и биће усмерена на откривање оних прекршаја који највише утичу на безбедност саобраћаја“, рекао је Вид.

Вид је рекао да је реч о контроли ради откривања прекршаја као што су управљање возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци, пребрза вожња, затим некоришћење безбедносног појаса и седишта за децу, али и други прекршаји као што је коришћење мобилних телефона, непрописно претицање.

„Када је у питању ова европска акција она ће бити усмерена на откривање прекршаја прекорачења дозвољене брзине кретања и ми ћемо за време те акције ангажовати све расположиве полицијске службенике, користити све радарске уређаје и на путевима ће бити „пресретачи“. Користићемо и системе за аутоматско детектовање брзине кретања, а хтео бих да подсетим да се већ дуже време на аутопутевима мери просечна брзина, не само између наплатних рампи, већ и између портала који су на свега неколико километара раздаљине“, рекао је Вид.

Ова акција се свакако односи и на возаче мотора, мопеда и скутера, а Вид додаје да су у марту ове године током само неколико дана лепог времена живот изгубили три возача мотоцикала и два возача мопеда.

„Добро је да, за разлику од претходних година, већина возача користи заштитну опрему, ретко ко нема кацигу, али је брзина кретања и даље проблем, као и провлачење између колоне возила у гужвама“, објаснио је Вид.

Додао је да су предстојеће ђачке екскурзије битан део ангажовања саобраћајне полиције.

„Хтео бих да истакнем да је обавеза организатора да најмање 48 раније обавести да ће се та екскурзија спровести и сигуран сам да је свима нама најбитније да се оне одрже безбедно“, рекао је Вид.

Навео је да је било тешких кршења одредби и да је било случајева да је возач под дејством алкохола или није имао довољан период одмора пре отпочињања превоза.

ТопПрес/  Извор: Танјуг