Појачане контроле саобраћаја

Појачане контроле саобраћаја

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, од данас до 16. октобра спровешће акцију појачане контроле с циљем откривања и санкционисања прекршаја прекорачења брзине, управљања возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци, као и прекршаја којима се угрожава безбедност пешака.

У истом периоду, у Србији и још 29 европских земаља које сарађују у оквиру организације РОАДПОЛ (европска мрежа саобраћајних полиција), биће спроведена и међународна акција усмерена на откривање прекршаја које чине возачи теретних возила и аутобуса.

Како је саопштено из МУП-а, током претходног викенда, само пресретачи су на територији Србије открили 391 саобраћајни прекршај, од чега је чак 258 прекршаја прекорачења дозвољене брзине.

Шест возача искључено је из саобраћаја због насилничке вожње, међу којима је најдрастичнији случај педесетдеветогодишњег мушкарца који је у размаку од само неколико минута починио више прекршаја.

Он је у недељу на путу Шабац-Ваљево, у насељу Матијевац, управљао „мерцедесом“ брзином од 190,2 километра на час, на месту где је ограничење брзине 50 километара на час.

Исти возач је потом претицао колону возила и оглушио се о наредбу полицијских службеника да заустави возило, да би га зауставили у Коцељеви док је управљао „мерцедесом“ брзином од 211,4 километра на час, на делу пута где је брзина ограничена на 80 километара на час.

Возач стар 52 године искључен је из саобраћаја и против њега су поднете одговарајуће прекршајне пријаве.

МУП: За 10 сати откривено 1.260 саобраћајних прекршаја

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, у акцији појачане контроле саобраћаја у Нишу, Новом Саду, Чачку и Ужицу и за само 10 сати открили су 1.260 прекршаја, од којих је чак 140 прекршаја управљања возилом под дејством алкохола.

У акцији која је спроведена између 7. и 8. октобра, више од 40 одсто возача санкционисано је због прекорачења дозвољене брзине кретања.

Из саобраћаја је искључено 198 возача и 25 возила, а 20 возача задржано је у службеним просторијама полиције због различитих прекршаја.

Такође, припадници саобраћајне полиције открили су и шест прекршаја насилничке вожње, а санкционисали су и 216 учесника у саобраћају који нису користили сигурносни појас.

Управа саобраћајне полиције апелује на возаче да се придржавају саобраћајних прописа, да не управљају возилима уколико су конзумирали алкохол и да брзину прилагоде условима пута како би сачували своје и животе других учесника у саобраћају.

Саобраћајна полиција ће у циљу унапређења стања безбедности саобраћаја и у наредном периоду наставити са акцијама појачаних контрола на територији Србије, саопштено је из МУП.

ТопПрес/ Извор: Танјуг