FOTO-PROFIMEDIAFOTO-PROFIMEDIA

Ових дана поскупело је месо, али има намирница које су сада много јефтиније него пре годину дана. Тако шећер и уље коштају чак 20 до 30 одсто мање него лане. Стручњаци кажу да су ниже цене последица доброг рода и драстично мањег извоза.

У зависности од произвођача на тржишту Србије, килограм шећера у редовној продаји сада најчешће кошта између 63 и 65 динара. У истом периоду прошле године био је око 90 динара. Уље се сада може наћи по цени од 104 до 128 динара. Прошлог лета литар је коштао око 145 динара.

„У односу на прошлу годину доста је јефтиније. Значи ми доста за мој лични, породични буџет“, каже један од купаца. Шта год да појефитини грађанима је, кажу, значајно.

У протеклом периоду шећер је појефтинио око 30, а уље око 20 процената, кажу трговци.

„У протеклих годину и по дана цена шећера и уља константно пада. Та промена није утицала на промену потрошачких навика. Немамо назнаке да ће се у наредном периоду мењати цена шећера и уља“, каже Милица Поповић из компаније „Делез Србија“.

Процењује се да у Србији има 300.000 тона шећера од прошлогодишњег рода, а да су потребе наше земље око 180.000 тона. У 2017. години извоз тих намирница из Србије био је релативно мали, јер су цене биле ниске и нису одговарале домаћим извозницима, па је наше тржиште претрпано.

„Када је реч о цени шећера и о томе зашто пада, највише пада због тога што се смањила потражња у ЕУ која је наше циљано тржиште, због тога што су укинуте квоте код произвођача у Европској унији. Ситуација код уља је мало другачија. Наши производни капацитети су већ велики, долази до нормалних турбуленција на тржишту које су узроковане законом понуде и потражње“, каже Вељко Јовановић из Привредне коморе Србије.

Прошле године домаћинство у Србији је просечно месечно трошило 2,6 килограма шећера и 2,7 литара уља.

ТопПрес/ Извор: РТС