Гориво у Србији је за мање од недељу дана појефтинило у просеку за два динара по литру. Уколико се задржи тренд пада цена сирове нафте на светским берзама, врло је могуће да ће наши возачи бити обрадовани снижењем цене горива за око 20 динара.

На већини бензинских станица је евродизел коштао 159,90, а безоловни бензин БМБ 95 је био 148,40 динара за литар. Сви очекују да ће цене и даље ићи наниже.

– Крајњу цену у највећој мери чини набавна цена, а она је на светским берзама драстичнио смањена и нема наговештаја да ће брзо ићи нагоре. – каже, за „Новости“, Бора Татић, заменик председника Приватних бензинских станица Србије.

Иако нико не жели да прецизира када би могло да дође до овог појефтињења, из досадашње праксе је јасно да је потребно бар од три до четири недеље да се ефекти снижења сирове нафте осете и у џеповим српских возача. У обрнутом случају, када нафта на берзама поскупљује, ефекти се осете знатно брже.

– Ако се цена сировине задржи на садашњем нивоу, наравно да ће и цена деривата пасти – каже Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије. – Али мора да од те бушотине до пумпе у нашем комшилуку прође неко време.

Сировине и деривати

Када је 9. јануара сирова нафта на берзама коштала 64,90 долара за барел, бензин БМБ 95 је на пумпама у Србији коштао 146,20, а евродизел 163,40 динара за литар. Почетком марта цена сирове нафте је била 66,70 долара за барел, а код нас је литар бензина коштао 146,40, а дизела 157,40. Тачно пре годину дана барел је био 67,20 долара, а 9. марта 2019. литар бензина у Србији коштао је 146,20, а дизела чак 163,40 динара.

ТопПрес/ Извор: Новости, П. Живковић