Покренуло се клизиште у Јарменовцима, неколико кућа угрожено

Покренуло се клизиште у Јарменовцима, неколико кућа угрожено

Топола – У селу Јарменовци подно Рудника услед обилних падавина дошло је до активирања клизишта. Земљиште се свакодневним померањем приближило кућама које се налазе у непосредној близини.

„Овај део села назива се Јарменовачка река, земља је пуна воде јер је било доста снега тако да смо ово и очекивали. То је део брда који полако клизи према нашим кућама и прети урушавањем објеката, на неколико места је земља већ дошла до самих зграда. Две куће су тренутно најугроженије, моја и још једна и десетак помоћних објеката. Око пет центиметара дневно је померање клизишта“, рекао је за ТопПрес Драган Марковић.

Земља је дошла до куће, фото: ТопПрес

Марковић и његове комшије веома су уплашени, од активирања клизишта немају миран сан. Тврде да се ово клизиште појавило пре десет година али је било слабијег интензитета.

„Ово клизиште је присутно годинама, до сада смо интервенисали неколико пута. Ангажоваћемо механизацију и овај пут да отклонимо земљу од кућа. Иначе овај проблем у Јарменовцима је присутан нарочито у периодима када је доста падавина и када је земља пуна воде. На жалост брда ту клизе  и нема неког трајног решења. Има, али је оно веома скупо и ван општинских могућности. Покушаћемо да санирамо тренутно стање и пратићемо даље ситуацију. Све што је у нашој моћи учинићемо да људима помогнемо. О овоме смо упознали и сектор за ванредне ситуације МУП- а Србије“, изјавио је председник СО Топола Драган Јовановић.

ТопПрес