Центар за унапређење животне средине покренуо је портал намењен подршци и информисању грађана о изградњи соларних електрана и стицању статуса купца-произвођача (прозјумера), а чији број у Србији бележи константан раст.

„У 2023. години број домаћинстава прозјумера се скоро утростручио, скочивши са 602 домаћинства у 2022. на 1.846 домаћинстава и уз све бележи константан раст“, наводи се у саопштењу Центра који је покренуо портал prozjumeri.rs.
Како наводе, констатном расту допринело је унапређење начина обрачуна, повећање цене струје као и субвенције државе за изградњу соларних електрана.

Prozjumer.rs намењен је свим заинтересованима да постану купци-произвођачи и изграде соларну електрану на крову породичне куће, као и свима који желе да сазнају више о могућностима употребе соларне енергије за сопствену потрошњу у домаћинству.

Наводе да су су сматрали, имајући у виду да се институт купац-произвођач активно примењује мање од две године, да је неопходно да се производња обновљиве енергије у домаћинствима приближи грађанима. Директорка Центра Ивана Јовчић рекла је да се на порталу могу пронаћи тачне и релевантне информације које воде кроз све техничке, процедуралне и финансијске аспекте, које ће помоћи грађанима да избегну непотребне грешке и трошкове за које смо сазнали у разговору са прозјумерима у Србији.

Такође, како је навела, на прозјумеру се могу пронаћи текстови и илустрације које приближавају концепт производње електричне енергије за сопствене потребе, принцип нето-мерења, начин рада и потребна опрема за соларне електране, преглед актуелних субвенција за изградњу, планирање и одређивање величине електране, процедура изградње и прикључења, потребна пратећа документација, као и бројне друге информације важне за успешно и исплативо коришћење енергије Сунца у домаћинству.

Владан Шћекић из Центра оценио је да је појава прозјумера на енергетском небу Србије унела нову дозу динамике и храбрости на тржиште електричне енергије.

„Учешће грађана све више ће мењати слику нашег електроенергетског система који ће временом мање зависити од угља и увоза електричне енергије, одрживији и отпорнији, и допринеће да буде демократичнији и више децентрализован“, рекао је он.

Према његовим речима, бројни примери показују да у државама где је концепт прозјумера уведен праведно и уз поштовање стандардних принципа начина производње електричне енергије, грађани врло радо узимају учешће и граде соларне електране на крововима кућа.

„За последњих годину и по дана су се извесни аспекти обрачуна струје за прозјумере променили на боље, али постоји још доста простора да се учешће грађана олакша и учини још повољнијим и привлачнијим“, рекао је он.

Из Центра подсећају да је до сада више од 90 градова и општина отворило конкурсе за грађане за субвенције за енергетску санацију породичних кућа. У оквиру позива грађани могу да конкуришу за више мера. Субвенције за појединачне мере износе до 50 одсто, док је за више мера тај проценат виши и иде до 65 одсто. Локалне самоуправе финансирају соларне електране снаге до шест KW, односно до максимално 420.000 динара.

Уштеда и производња енергије су, како оцењују из Центра, инвестиција која се исплати у року од 10 година.

ТопПрес/ Извор: Танјуг