Tanjug, Jaroslav PapTanjug, Jaroslav Pap

Припадници саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова спровешће појачану контролу учесника у саобраћају, у понедељак 12. марта 2018. године, у оквиру акције појачане контроле коришћења сигурносних појасева на свим европским путевима.

Акција ће бити спроведена у 32 европске државе (28 држава чланица ЕУ, Швајцарска, Норвешка, Србија и Грузија) које сарађују у оквиру међународне организације ТИСПОЛ – (мрежа саобраћајних полиција Европе). Такође, контрола саобраћајне полиција биће усмерена и на откривање прекршаја непрописног коришћења телефона од стране возача у току вожње.

Резултати најновијих истраживања које је спровела Агенција за безбедност саобраћаја, указују да је проценат коришћења појаса на предњим седиштима у Србији око 76 одсто, а на задњим свега око 12 одсто. Истовремено, око шест одсто возача у Србији користи мобилни телефон за време вожње

У току 2017. године, готово 60 одсто погинулих возача, односно путника у Србији, нису користили сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде.

Према публикацији коју је објавила Светска здравствена организација, правилно коришћење сигурносног појаса смањује ризик од смртног страдања у саобраћајној незгоди за више од 60 одсто.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс