Полиција појачано контролише коришћење сигурносног појаса

Полиција појачано контролише коришћење сигурносног појаса

Управа саобраћајне полиције најавила је да ће, од данас до краја недеље, спровести акцију појачане контроле саобраћаја која ће бити усмерена на коришћење сигурносног појаса и начина превожења деце у возилима. Акција се спроводи у 30 европских држава које су чланице организације ROADPOL (Мрежа саобраћајних полиција Европе).

Саобраћајна полиција ће предузимати мере према свима који за време вожње у моторним возилима не буду користили сигурносне појасеве на начин који је предвидео произвођач возила, како на предњим, тако и на задњим седиштима, као и према свим возачима који децу буду превозили на непрописан начин.

У току прошле године 67 погинулих возача и 40 погинулих путника у путничким возилима нису користили сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде, док ниједно од три детета која су погинула у својству путника у возилу није превожено на законом прописан начин.

Такође, статистика показује да је 2,8 пута већа вероватноћа да ће дете задобити тешке телесне повреде ако се у возилу превози ван безбедносног седишта или подметача.

Резултати најновијих истраживања које је спровела Агенција за безбедност саобраћаја указују да је проценат коришћења појаса на предњим седиштима у Србији 84,5 одсто, а на задњим седиштима свега 19,6 одсто.

Према истим истраживањима, на законом прописан начин децу у возилима превози 57,9 одсто возача, наведено је у саопштењу.

Истовремено са спровођењем акције појачане контроле саобраћаја, Агенција за безбедност саобраћаја и Министарство унутрашњих послова спровешће и превентивну кампању, која ће имати за циљ да укаже на значај коришћења сигурносног појаса и дечијих седишта, односно на последице некоришћења тих заштитних система.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI