Председник Србије Александар Вучић пренео је вечерас, након заједничке седнице два кризна штаба, да су донете нове мере, пре свега забрана кретања од суботе у 13 часова до понедељка у 5 ујутро, те забрана окупљања више од две особе.

Трећа мера није рестриктивна, односно омогућено је власницима да прошетају кућне љубимце од 23 сата до један иза поноћи.

Вучић је, на конференцији за штампу, истакао да су викенди увек правили највеће проблеме, због чега је донета мера полицијског часа између 13.00 у суботи до 05.00 сати ујутру у понедељак.

Указао је да се оставља довољно времена грађанима да купе све што им треба за викенд, а онда да седе у кућама.

То једини, како је додао, неће да важи за пензионере, који ће И даље имати могућност да недељом од 4 до 7 ујутро обављају куповину.

“То време не померамо јер желимо да их дестимулишемо да излазе“, поручио је Вучић додајући да би волео да их види у мањем броју него прошле недеље у продавницама, јер је за њих ризик највећи, а мале су им шансе када дођу до респиратора.

Он је нагласио да ће се део мера пооштрити, као ова, а део олакшати, јер држава сматра да је добар посао урађен, али да смо још далеко од успеха.

Кључна мера, како је објаснио је, да већ од вечерас, пошто ће влада донети ту одлуку и објавити у Службеном гласнику, да не може више од двоје људи да се окупи на једном месту.

Трећа мера је, како је подвукао, олакшавајућа, али важи тек од суботе вече.

Власници кућних љубимаца моћи ће од 23 до 01 часова у распону од 200 метара од свог места становања да их прошетају.

“То је у то доба јер желимо да их дестимулишемо да се окупљају. Разумемо потребе и кућних љубимаца и оних који воде о њима рачуна, али желимо и да избегнемо ширење заразе”, подвукао је Вучић.

У наредних 72 сата очекујемо више заражених и смртних случајева

У наредних 72 сата очекујемо убрзање у смислу пораста броја заражених од вируса корона, а нажалост за очекивати је и повећање броја смртних случајева услед Ковида 19, упозорио је Вучић.

„Ово није предвиђање, ово је нешто што је логично очекивати, имајући у виду број људи који се налазе на респираторима“, рекао је Вучић након седница два кризна штаба.

Он је пренео да је сада 81 особа на респиратору, а то, истиче, значи да су у тешком и критичном стању.

Остала лица, у болницама и привременим болницама, осећају се добро и стабилно, додао је Вучић.

„На жалост, данас смо изгубили троје људи“, рекао је Вучић и подсетио да је у последњих 637 тестираних – 111 особа било позитивно на корону.

Председник је истакао и да су четири средине у којима је већи број позитивних на корону – Београд, Ћуприја, Чачак и Ваљево.

„Приметили смо као правилност у претходна три дана, од када имамо повећано тестирање, да је већи проценат позитивних, јер се углавном јављају људи са симптомима, из четири средине – Београда, Ћуприје, Чачка и Ваљева“, рекао је Вучић.

Додао је да се чини да је Ниш, после много тешких случајева, и посебно после целе приче о Лугану, успео да се стабилизује, иако се не искључује могућност додатне заразе.

Вучић је рекао да су у Ћуприју и Ваљево послати лекари и опрема, а да се настоји да се додатно помогне и Чачку.

Најтежи удар у наредних 15 дана, то ће бити врх кризе

Најтежи удар следи у наредних 15 дана и тих 15 дана ће, претпостављам, бити и врх кризе и проблема, упозорио је Вучић и поручио да је управо зато важно да се сви сада чувају.

Вучић је указао да ће бити и више заражених, као и смртних случајева, што све, каже, долази од 15, 16-ог марта, када смо имали велики прилив и велики број новозаражених.

Председник је истакао да су капацитети за тестирање повећани, да ће бити изграђена и додатна лабораторија, у којој ће много људи моћи да тестирано.

„Моћи ћемо брзо, преко наше памети да анализирамо антитела, да свако види да ли је прошао кроз корону и да ли у себи има антитела и како да чекамо следећу вирусну сезону“, рекао је Вучић.

Он се захвалио грађанима који су, каже, одговорни и дисциплиновани, јер и поред 5 до 10 одсто неодговорних, 90 одсто људи зна да се надлежни боре за животе, а не за власт или нешто друго, за шта их, примећује, оптужују „сваки боговетни дан“.

„Не тражимо од људи ништа што није мотивисано спасавањем живота људи“, поручио је Вучић.

Додао је да је Србија сиромашна земља која се подигла у последње четири године и сви могу да виде како изгледају наше улице, продавнице болнице, које су „као свемирски брод“, а како изгледају у неким од најразвијенијих земаља.

Посебну захвалност је упутио лекарима и свима који су у различитим областима преузели одговорност на себе и који се, каже, не скривају и нису нашли разлог да их нема по месец дана, већ раде и тиме ризикују животе.

„Бескрајно сам захвалан лекарима“, рекао је Вучић.

Он је напоменуо и да је много лекара примљено од почетка кризе, са чим ће се наставити, јер су они, истиче, ударна песница и наш најхрабрији део.

Бројеви се у свету драматично повећавају

Вучић је указао да се број преминулих од вируса корона у свету драматично увећавају, док је Србија, истиче, на време изашла са мерама, што нас је сачувало.

Вучић је скренуо пажњу да је у Италији око 14.000 преминулих од короне, у Шпанији око 10.000, Немачкој 1.000, у Великој Британији више од 2.500, у Америци 5.000 жртава…

„Бројеви се драматично повећавају“, констатовао је он.

Председник је додао да се диви Аустрији и Словенији, које се, каже, фантастично држе и боре против вируса, наводећи да се Аустрија „држи“ на 158 мртвих.

„Говоримо о озбиљним земљама које тестирају много људи и не пријављују да је неко умро од грипа, ако је умро од короне, што неки раде… Свака част како то успевају да поставе и како су све то успели да ураде до сада“, рекао је Вучић.

Председник је поручио да се у Србији на време изашло са мерама, што нас је сачувало и пружило шансу, јер се можда још само једна земља у овом делу суочила са толиким приливом заражених.

„Поносан сам на наше лекаре, војску, полицију…“, додао је Вучић.

ТопПрес/ Извор: РТВ, Танјуг