Поскупљење полисе обавезног осигурања од аутоодговорности ће, према оцени стручњака за безбедност саобраћаја Милана Божовића, осим додатног трошка за возаче, значити и да ће осигурање моћи да им исплати штету сразмерно новим ценама аутомобила, резервних делова, радних сати у сервисима.

„Са драстичним поскупљењем аутомобила, и нових и половних, и поскупљењем резервних делова било је нужно да дође и до поскупљења полиса осигурања. Ако пријавите штету осигурању и оно мора да обрачуна висину штете на основу вредности аутомобила и цене резервних делова на дан штете, а цена аутомобила је порасла за 20 до 30 одсто, онда ће морати више и да исплати, а да би могли више да исплате свима, осигуравачи морају да повећају свој фонд“, рекао је Божовић за Танјуг.

Наводећи да се обрачун висине штете ради на основу јединствених критеријума које је давно, пре око 40 година прописала Народна банка Југославије, оценио је да би начин обрачуна висине штете могао драстично да се промени.

„Постоје различити ставови око тога да ли ће се вредност аутомобила рачунати по каталозима који не одговарају тржишним вредностима аутомобила већ су драстично мањи, као и разлике у ставовима да ли је потребно за аутомобил стар 20 година исплатити нов браник из овлашћеног сервиса који је 10 пута скупљи од заменског браника у комерцијалним радњама и оригиналног браника на тржишту половних делова“, истакао је Божовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

2 thoughts on “Полисе осигурања поскупеле са поскупљењем аутомобила”
  1. Samo napred, neka sve poskupi, dok ljudi batale kupovinu auta, pa da vidimo od čega ćete živeti. Bolje je iznajmiti vozilo nego plaćati sve dažbine koja nameće država i paradržava

  2. Sad neka poskupljuju koliko hoce ja sam moj auto prodao.Kad mi zatreba ko gospodin odem u UniRent ili Autorent pa biram auto.

Comments are closed.