DDOR осигурање је у сарадњи са BioSens институтом развило посебну мобилну апликацију DDOR TERRA да пољопривредници могу да пријаве штету одмах по нежељеном догађају и то са њихове њиве или из воћњака.

На овај начин, уз дигитализацију, поступак процене штета биће бржи, једноставнији и ефикаснији, а произвођачи ће брже моћи да наставе са радом, речено је данас на представљању апликације.

Државни секретар у Министарству пољопривреде Сенад Махмутовић је рекао да је то министарство у протеклој години исплатило 28.100 захтева за подстицаје осигурања и да је за то издвојено 1,25 милијарди динара.

„Новац је као и ранијих година плаћен Управе за трезор, на наменски рачун пољопривредника. У складу са Законом о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју максимална површина на којој се може остварити повраћај премије осигурања у износу од 40 одсто односно у максималном износу од 70 одсто плаћене премије осигурања на подручју Моравичког, Златиборског, Колубарског, Подунавског и Шумадијског управног округа, умањене за износ пореза“.

Што се тиче предстојеће сезоне и осигурања у 2021. години, Махмутовић каже да сва правила која су важила претходне, важе и ове године.

„Подстицаји су за осигурање ратарских и повртарских култура, воћарских култура, винове лозе и хмеља, расадника и младих вишегодишњих засада пре ступања на род као и подстицаји за осигурање животиња“, навео је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг