Председник Србије Александар Вучић рекао је да је помоћ државе од 5.000 динара за популацију од 16 до 30 година која ће бити исплаћена пред Нову годину, начин да се покаже пажња према младим људима.

На питање да прокоментарише најављену меру да се младима исплати тај износ као „новогодишњи поклон“, Вучић је подсетио да је нешто слично већ урађено у фебруару и јуну и додао да је то знак пажње.

„Да им кажемо људи не можемо превише, али оно што можемо то је наша пажња према вама. Наша пажња према вама је да доводимо инвеститоре да градимо путеве, да коначно изградимо канализациону мрежу пречишћача отпадних вода широм Србије. Наша пажња је да млади имају посао и будућност. Када можемо и када имамо чврсте јавне финансије, добро стање у нашем фискалном систему , па што не бисмо помогли“, рекао је Вучић након церемоније отварања реконструисаног пута Нови Пазар – Тутин окупљеним новинарима.

Он је додао да је је кључна борба за Србију да сачува српска предузећа и радна места.

„То је најважнија борба коју водимо у наредних годину дана, да наше фирме не изгубе место у ланцу производње, а то радимо чувајући ниску цену струје и ако је ми скупо плаћамо, ниску цену гаса и енергената“ рекао је председник.
Он је подсетио да за најсиромашније Србија има најнижу цену хлеба у Европи и да је важно да намирница има довољно и да људи то себи могу да их приуште и нагласио да се зато повећавају плате и минималац.

Мали на критике за 5.000 динара: Желимо да подржимо младе

Млади од 16 до навршених 29 година добиће од државе по 5.000 динара новчане подршке, уочи Нове године, а држава на тај начин жели да их подржи и да им покаже да је ту за њих и да брине о њима, рекао је данас министар финансија Синиша Мали.

Свако улагање у младе је улагање у будућност, у боље сутра ове државе и друштва, и то је одговор свим критичарима који сматрају да не треба да дајемо новац младима, навео је министар Мали на Фејсбуку.

Циљ нам је, како каже, да ширимо оптимизам међу младима и да виде да је њихова држава ту за њих, да виде да смо јаки и стабилни и да имамо могућности да помогнемо и њима.

„На овај начин, показујемо да у време огромне светске економске кризе, способни да помогнемо нашим грађанима и да подстакнемо додатну потрошњу. Они ће новац који добију искористити за ствари које су њима важне, за књиге, новогодишње поклоне, неко ће изаћи на вечеру, неко ће искористити тај новац за новогодишњу ноћ“, написао је Мали.

Истиче да су јавне финансије Републике Србије у потпуности стабилне и да имамо довољно новца, како за повећање пензија у два наврата, од 1. новембра и од 1. јануара, тако и за повећање плата у јавном сектору од 12,5 одсто од 1. јануара и минималне зараде за 14,3 одсто.

Такође, нагласио је, не одустајемо ни од једног започетог инфраструктурног пројекта, јер наша Србија мора да настави да се развија.

„Дакле, новца имамо довољно, јер смо се у временима пре кризе, како оне изазване пандемијом, тако и ове актуелне, понашали домаћински и одговорно. Зато сада имамо довољно средстава да повећамо пензија, плате и минималну зараду, али и да помогнемо младима. Србија то може фискално да издржи, и ту нема никаквог популизма. Има само одговорне економске политике, одговорног вођења јавних финансија, бриге за своје грађане, и за побољшање квалитета њиховог живота“, навео је Мали.

„Знам да то дежурним критичарима делује чудно, јер су претходне власти само узимале од грађана, како би се појединци на власти богатили, а грађанима није остајало ништа сем незапослености, затворених фабрика и ниских примања. Ваљда зато данас не разумеју да држава жели да помогне грађане, да помогне младе људе, у овим тешким и изазовним временима. То је посао одговорне државе, да буде ту за своје грађане“, закључио је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг