Незапослени који су били евидентирани код Националне службе за запошљавање на дан када је Влада усвојила предлог ребаланс буџета – 15. априла, добиће у оквиру пакета економске помоћи додатних 60 евра.

Директор Националне службе Зоран Мартиновић изјавио је за РТС да ће помоћ бити исплаћена у јуну и да сви који се Националној служби за запошљавање пријављују после 15. априла могу да користе друга права и услуге Националне службе, али да на ову помоћ неће моћи да рачунају.

Мартиновић је рекао да је направљен прелиминарни пресек и да активних тражилаца запослења има око 540.000.

„Види се да је тај број порастао вероватно јер ће многи желети да добију помоћ. Имамо и неке друге категорије на нашој евиденцији, тако да ћемо имати 600.000 оних који могу да рачунају на ову врсту помоћи“, навео је Мартиновић.

Он је истакао да је то у новцу око четири милијарде и 300 милиона динара.

Мартиновић је додао да ће коначан списак бити сачињен када се заокруже сви процеси.

Према његовом мишљењу, постоје три разлога за повећање броја незапослених у односу на исти период претходне године.

„У јануару и фебруару је био већи талас јер су мере Владе престале са дејством крајем године, тако да смо забележили повећан прилив из радног односа. То је сада стабилизовано, али већи прилив имамо из категорије неактивних – грађана који су се пријавили на евиденцију зато што је најављена једнократна помоћ. Верујем да ћемо поново имати стагнацију или опадање када овај процес буде завршен“, истакао је Мартиновић.

ТопПрес/Извор:  Танјуг