smart

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) објавио је данас да ће 30. новембра почети исплата помоћи од по 20.000 динара свим пензионерима који су, закључно са данашњим даном, поднели захтев за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања.

То, како је наведено на сајту Фонда ПИО, значи да сви грађани који су поднели захтев до 23. новембра и испуњавају услов за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, имају право на новчану помоћ без обзира на датум када ће им бити донето решење и да ће им новац бити исплаћен накнадно, уз прву исплату пензије.

Директор Фонда ПИО Реља Огњеновић је истакао да су у протекле две године, укључујући и повећање пензија од 14,8 одсто које ће уследити у јануару, пензије у Србији повећане за 56 одсто.

„Ово је још једна у низу мера где држава показује свој однос према најстаријим суграђанима и предузима мере да њихово сутра буде лакше и боље. Јасно је да се пензије никада нису повећавале овом динамиком и да смо сада на корак од циља да 2025. године просечна пензија буде 450 евра“, нагласио је он.

Огњеновић је рекао да су средства за исплату новчане помоћи обезбеђена финансијским планом Фонда ПИО и да ће бити исплаћена на исти начин као што се исплаћују и пензије.

Према његовим речима свим корисницима ће бити исплаћен износ од 20.000 динара, јер ће Фонд покрити и трошкове поштарине за кориснике којима се исплата реализује на кућну адресу.

Исплата помоћи следује корисницима пензија, старосним, превременим старосним, инвалидским и породичним, корисницима привремене накнаде – инвалидима рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности и инвалидној деци корисницима привремене накнаде код Фонда ПИО, који су право остварили закључно са 23. новембром 2023. године.

ТопПрес/ Извор: Танјуг