Топола –  Данашња седница локалног парламента у Тополи поново је протекла бурно. Наиме, на почетку је потврђено да је присутно 34 одборника, од којих је било 21 окупљено око Боље Србије, били су присутни и одборници Групе грађана „Нови људи за Бољу Тополу“ и одборници СНС – а.

Бурна расправа уследила је већ током  усвајања Дневног реда, када су се одборници опозиције побунили, да их има више у сали него што је претходно потврђено. Након поновног пребројавања, одборници Нових људи, СНС-а и СПС-а, напустили су седницу.

Ипак, после неколико минута, вратили су се у биоскопску салу, где је уследила жучна расправа која се водила непосредно испред говорнице. Одборници опозиције су и даље тврдили да нису сви добро пребројани и захтевали су поновно пребројавање. Током расправе, један одборник Српске напредне странке полио је водом председника општине Топола Игора Петровића.

За време њиховог одсуства потврђен је мандат Стефану Туфегџићу, што је уједно и била прва тачка Дневног реда, након чега је даљи рад Скупштине настављен са 22 одборника, и све тачке Дневног реда су усвојене. Одборници опозиције су више пута напуштали биоскопску салу и враћали се, тако да су учествовали у даљој расправи по Дневном реду.

Фото: ТопПрес

Председник СО Топола Владимир Радојковић истиче да су тачке са данашњег Дневног реда већ дуго на чекању и да је њихово усвајање било неопходно како би установе у Тополи могле несметано да раде.

“ Данашња седница је протекла веома занимљиво и бурно,  неки одборници су у недостатку аргумената и у својој неспособности да се боље организују, да на аргументован начин искажу своју критику и неслагање са влашћу покушали су неким недоличним понашањем које не доликује ни пијачној атмосфери а камоли за овако један високи дом у једној општини, да направе галаму да нас преброје као 20 иако је био 21 одборник и један одборник са не верификованим мандатом. После тога су опет имали примедбе и након тог потврђеног мандата, стручна служба је три пута вршила прозивку и бројање и четврти пут након њиховог повратка и сваки пут је све било по закону и није било проблема. Ја би поручио својим политичким противницима да не могу да нас направе да нас је мање него што нас има и да нема кворума ако га има. Све се снима, све је транспарентно, жао ми је што сам изрекао толики број опомена, највише ми је жао што нисам видео када се десио екцес и када је председник општине поливен водом тада би искључио и тог одборника“, изјавио је за ТопПрес председник СО Топола Владимир Радојковић.

Владимир Радојковић, председник СО Топола, фото: ТопПрес

Он истиче, да је остатак седнице протекао у конструктивној расправи и да су све важне одлуке усвојене.

„И у будуће ћемо имати вероватно опет провокације, мој циљ је да се не уведу привремене мере, да не гурамо Тополу дубље него што су је претходници гурнули на дно за девет месеци не функционисања овог парламента“, наглашава Радојковић.

Први човек општине Топола Игор Петровић, који је на данашњој седници доживео непријатност од једног одборника, истиче да се у Тополи много касни са свим важним пројектима.

Фото: ТопПрес

„Седница је протекла у једној ужареној атмосфери у почетку, очигледно је била тензија припадника одборничке групе из СНС- а, да доказу да није било већине и да се уведу привремене мере. Нажалост десили су се и неки инциденти приликом њиховог уласка, изласка, правила се велика бука, један од одборника ме је полио водом док сам седео за говорницом. То је нешто што осликава тренутну ситуацију у одборничкој групи и жао ми је што сам био носилац те листе и предложио те неке људе који не могу да се јаве и изађу за скупштинску говорницу и да ми нешто аргументовано кажу већ добацују и служе се увредама, пљувањем, прскањем. То је нешто што не одобравам и они не  заслужују да буду одборници који представљају грађане општине Топола. Ми смо као СО демонстрирали једну демократску атмосферу, нисмо реаговали на све то и усвојили смо све тачке које су од интереса за грађане општине Топола и које ће нам омогућити у наредном периоду да што квалитетније и боље спроведемо грађевинску сезону јер каснили смо на самом почетку и мислим да ћемо бити вредни“, рекао је Игор Петровић за ТопПрес.

Игор Петровић, председник општине Топола, фото: ТопПрес

Шеф одборничке групе „Нови људи за Бољу Тополу“ Мирко Јевтић, не оправдава понашање опозиционих одборника.

„Ја сам чуо шта се десило док нисам био присутан мислим да су тензије високе јер тренутна власт није власт освојила на изборима него је освојила након прекрајања изборне воље грађана и прелазак одборника са једне на другу страну. Тензије морају да постоје велико је неповерење и оправдано је, међутим ја нисам за то. Тензије треба да се спусте, имам поверења у господина Петровића и Јовановића то су способни људи и мислим да ће за све ове инвестиције које су биле планиране изнаћи средства да реше и ми као Нови људи смо апсолутно спокојни остаје нам да сви као грађани Тополе скрстимо руке и уживамо у слободи јер је Топола једина слободна општина у Србији“, казао је Мирко Јевтић, шеф одборничке групе „Нови људи за Бољу Тополу“.

Мирко Јевтић, шеф одборничке групе „Нови људи за Бољу Тополу“, фото: ТопПрес

Иначе, на данашњој седници усвојени су извештаји о пословању ЈКСП „Топола“, Културног центра, Библиотеке, ТО „Опленац“, паркинг службе „Савант“, Центра за социјални рад. Разматран је и програм субвенција СОФК „Карађорђе“ и ценовник услуга за овај клуб.

Такође, верификован је мандат Стефану Туфегџићу, са листе Боља Србија, док је Весна Пешић поднела оставку на мандат групе грађана „Нови људи за Бољу Тополу“ и на следећем скупштинском заседању верификоваће се мандат следећем кандидату са ове листе.

Седница је трајала непуна четири сата.

ТопПрес

Фото: ТопПрес