И овај март обележиле су честе смене сунца и облака, било је сунца, кише али и снега и управо такво време карактеристично је за овај период године. Међутим, многа веровања и легенде такво варљиво време приписују Баба Марти.

Име Баба Марта настало је по месецу марту, односно римском богу рата – Марсу. Она је оштра и окрутна по њему, а топла и раздрагана по пролећу које најављује.  Легенда каже да је Баба Марта некада стално била мила и драга старица. Ипак, једног дана краљ Нума Помпилије решио је да марту одузме прво место у календару додавши испред још јануар и фебруар. Ово је толико наљутило „прву даму календара“ да је од тог доба постала ћудљива и хировита.

Према народном веровању, Баба Марта је оличење пролећа, поновног рађања, нових жеља и неопходности склада у природи и животу људи. Када тога нема, она на земљу пошаље снег да опомене људе да треба да припазе на понашање.

Познато је да се у Бугарској Баба Марта прославља првог марта и да се традиционално пријатељима дарују црвено-беле луткице које према веровању доносе здравље и срећу.

ТопПрес