Они који приме руску вакцину Спутњик V против корона вируса морају два месеца да се уздрже од алкохола, изјавила је шефица руске службе за заштиту потрошача и надзор Роспотреб Ана Попова.

„Конзумирање алкохола мора да престане најмање две недеље пре имунизације, а они који приме прву дозу морају се уздржати од алкохола у наредна 42 дана“, изјавила је Попова за Радио Космолскаја правда.

Попова је саветовала грађане и да не пуше пре и после вакцинације, упозоривши да дувански дим иритира плућа и смањује имуни одговор.

Како преноси “Москов тајмс“ после упозорења Попове, огласио се Александар Гинсберг, шеф државног истраживацког центра “Гамалеја“, који је развио Спутњик V .

Гинсберг је рекао да, иако не треба уживати у алкохолу пре или после вакцинисања, „једна чаша шампањца никада никоме није нашкодила“, наводи “Москов тајмс“.

Руска акција вакцинисања започела је овог викенда у Москви, а до сада је, према проценама, око 100.000 Руса примило Спутњик V , укључујући учеснике тестирања и припаднике војске.

ТопПрес/ Извор: Танјуг