printscreen

Пореска управа од данас издаје пореска уверења о плаћеним обавезама у електронском облику, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

„Од данас та уверења Пореска управа издаје и електронски, тако да ћете још мање времена проводити на шалтерима, већ ћете моћи одмах електронски то да обавите“, рекао је Мали на промоцији Јединственог информационог система локалне пореске администрације.

Према његовим речима, пореска уверења се електронски издају на свим уплатним рачунима јавних прихода.

Министар финансија је објаснио да је реч о уверењима о плаћеним порезима, о плаћеним доприносима за здравствено осигурање, о плаћеном ПДВ-у, као и о плаћеним другим порезима и доприносима.

То је допринос дигитализацији и даљем развоју наше економије, нагласио је Мали.

Пореска управа биће реформисана до 30. јуна

Мали је додао да је започета реформа Пореске управе и да ће она до 30. јуна бити потпуно реорганизована

„Са новом систематизација и новим људима, који ће бити на одговарајући начин обучени, а број филијала ће бити смањен са 78 на 37 филијала. То ће омогућити Пореској управи да буде још ефикаснија и да буде још више на располагању грађанима Србије.

Она је рекао да Министарство финансија за 2020. имамо два приоритета.

„Тако ћемо 2020. имати нову фискалну политика у смислу фискализације, то јест да све фискалне касе у исто време буду у комуникацији са Пореском управом да би знали да ли постоји сива економија и слично“.

До краја године ћемо набавити и софтверске пакете који ће бити усмерени на то да се све наплате обрачунавају одмах тако да може брже да се изврши повраћај ПДВ-а путем тзв. електронске фактуре, пошто је то био један од најважнијих захтева привреде.

ТопПрес/ Извор: Танјуг